Банкеръ Daily

Финансов дневник

Danske Bank е изпрала руски пари на стойност 30 млрд. долара

Скандалът с прането на пари от страна на естонския клон на датската банка Danske Bank може да се окаже по-голям, отколкото очаквахме.

"Файненшъл таймс" съобщава, че финансовата институция е оперирала с 30 млрд. долара руски пари чрез сметки в своя клон в Естония само през 2013 година.

Портфолиото на естонския клон на Danske Bank бе в центъра на обвиненията, че банката е нарушила законите срещу прането на пари в периода 2007-2015 година.

Датско издание съобщи през юли, че банката е изпрала около 8.3 млрд. долара в Естония. 

Централата в Дания призна твърденията за нарушения на правилата и започна вътрешна проверка, резултатите от която ще бъдат оповестени през този месец. 

"Материята е много сложна и няма заключение за броя на съмнителните клиенти и транзакции. Все още не е ясен размерът на потенциалното пране на пари", заявиха от Danske Bank в изявление, цитирано от "Ройтерс". 

Последната информация за случая може да увеличи натиска върху изпълнителния директор Томас Борген, който беше отговорен за международното банкиране, включително и за Естония, от 2009 г. до 2012 година. Той оглави мениджъмта на банката година по-късно.

В друг случай на пране на пари холандската банка ING заяви във вторник, че ще плати 775 милиона евро (900 милиона долара) в споразумение с прокуратурата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във