Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДАНС посяга на банковата тайна

Агенти на ДАНС нахлуват и в банките, за да ровичкат безконтролно в служебната информация, защитена от банковата тайна, предвижда проект на управляващите. Така ще могат да бъдат проследени всички търговски партньори и парични потоци на всяка неудобна на властта фирма. Информацията от съответния трезор пък може да бъде поднесена на тепсия на лоялна към управляващите конкурентна компания.


Такива тревожни мисли буди законопроектът на Министерския съвет, с който се прави незначителна, но услужлива поправка в Закона за мерките срещу изпирането на пари.


В четвъртък, 27 септември, промяната беше приета само с четири гласа против от депутатите от бюджетната комисия към парламента. Едновременно с това председателката на комисията Менда Стоянова препоръча между двете четения на поправките да се направи работна група с представители на ДАНС, БНБ и Асоциацията на банките в България, където да се прецизира въпросът за улеснения и пълен достъп до банковите досиета на служители на Държавната агенция за национална сигурност.


За какво става дума?


Според сегашното законодателство всички банкови транзакции над 30 000 лв. подлежат на проверка. Когато от ДАНС се заинтересуват от определен данъчен субект - по сигнал от вътрешен или международен източник, те могат да проверят сметките му без съдебно разрешение.


В поправката към закона обаче става дума за друго нещо. Кабинетът иска при проверки на ДАНС срещу прането на пари от поднадзорните му, сред които са и банките, да отпадне опазването на служебната, търговската и банковата тайна. Мотивите за това са свързани с облекчаване на работата на агентите и рязко вдигане на нейната ефективност.


На практика това означава следното: пристига агентът, строява ръководството и персонала на банката и ги праща да пият кафе, разбира се, след като дадат паролите. След това започва неконтролируемо претърсване на информацията. Агентът може да влезе в списъка с преводите над 30 000 лв., да си избере фирма или физическо лице и да види бизнес историята му от игла до конец.


Не само това. Промяната дава възможност информацията да се ползва както на място, така и да се записва на магнитни носители и да се изнася за нуждите на ДАНС. И така агентът обсебва живота на хора без нарочен сигнал и без изискуемото се по закон съдебно решение. Поправката очевидно цели да заобиколи закона, като даде права на служителите на ДАНС да тарашат хора и фирми без съдебно решение. Под благовидния предлог проверка на банките дали са създали организация за борба с прането на пари, агентите ще получат пълен, безконтролен и безусловен достъп до информацията в базата данни на банковите клиенти!


Изключително любопитна е и процедурата на промяната.


Гласуването на бюджетната комисия и препоръките на Менда Стоянова в случая нямат особена тежест. Това е така, защото водещата комисия по този закон е Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред. Предишният ден, на 26 септември, тя също прие на първо четене проекта. Решението на бюджетната комисия и нейната препоръка за работна група пък има само препоръчителна стойност, но вероятно ще се приеме. Такава е надеждата и на Ирина Марцева, главен секретар на Асоциация на банките в България. Тя бе подкрепена и от представителката на ДАНС в досегашните работни групи Полина Кавръкова, която защитава мераците на агенцията пред бюджетната комисия, а предишния ден го е правила и пред вътрешната комисия.


От Асоциацията на банките и БНБ се възпротивиха на промените, като поискаха да остане досегашната практика и съдът да решава за кои проверки банковата тайна може да падне. Марцева, както и юрисконсултът на БНБ Десислава Атанасова изразиха притеснения, че с предложените изменения в закона ще се дава неограничен достъп до информация, с която би могло да се злоупотреби.


Депутати от ГЕРБ коментираха пред БАНКЕРЪ, че между първо и второ четене най-вероятно ще се намери компромисен вариант, за да не се притесняват банките от изтичането на информация за клиентите им. Освен ако не ни натиснат отгоре, оставиха си вратичка те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във