Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДАНС и КФН проверяват застрахователи

Карина Караиванова

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за финансов надзор (КФН) са предприели  мащабна проверка в началото на октомври в няколко български застрахователни компании, научи "БАНКЕРЪ" от свой източник. Това са "Лев Инс",  "Асет иншуърънс" и "Бул Инс".

Проверката е започнала на 1 октомври и се очаква да има първоначални резултати от нея  до края на месеца. Участието на ДАНС цели тя да  окаже  съдействие на проверяващите от надзора и да се осъществи взаимен контрол между институциите, защото става дума за тежък бизнес сектор.

Замисълът е да се проверят компаниите, които имат най-голям дял на пазара на "Гражданска отговорност", а поводът са скандалите в сектора, случили се през месец август, след които се стигна до оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн. Става дума за напрежението в застрахователния сектор заради фалита на кипърския застраховател с клон у нас "Олимпик".

Оказа се, че полиците на около 200 000 шофьори са прекратени предсрочно и хората трябва спешно да сключат нова "Гражданска отговорност" за своя сметка, тъй като няма гаранционен механизъм, който да покрива остатъчния срок по застраховката при фалит на застрахователен клон. Отговорността за случая "Олимпик" у нас бе стоварена от шефката на КФН Карина Караиванова върху заместник Ралица Агайн, която подаде оставка.

По време на дебатите в парламента стана ясно, че има сериозни проблеми в застрахователния сектор, главно свързани със застраховката "Гражданска  отговорност", където има дупка в постъпленията на сума  между 60 млн.  и 1.3 млрд. лева. Проблемът се обяснява с ниската й цена, отдава се и на  решение на Върховния касационен съд от юни месец, което разшири значително кръга на близките, които имат право да търсят обезщетение от застрахователите при смърт на пътя.

Отделно, друг проблем в сектора се оказа и системата "Зелена карта". За него  е информиран и премиерът Бойко Борисов. Той лично разказа пред депутатите, че 42% от катастрофите с леки коли в Румъния са направени от  превозни средства с българска регистрация. Тогава Борисов обеща да вземе мерки заради този проблем. 

В края на 2017 г. пък застрахователите "Лев Инс" и "ДаллБогг Живот и Здраве" бяха обвинени, че не изплащат претенции на клиенти по събития, станали в чужбина. Те пък  се оправдаха, че става дума за застрахователни измами. Стигна се до международен скандал и да заплаха  България да бъде изключена от системата "Зелена карта".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във