Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дания ще защитава доносниците

Дания предлага мерки за защита на банкери заради очевидни доказателства, че те редовно получават заплахи задето издават клиенти, замесени в подозрителни транзакции. Правителството на страната иска да държи на тъмно въпросните потребители на банкови услуги, заподозрени в противозаконна дейност. В подкрепа на предложението на 25 септември се обяви и Датската асоциация на банкерите - Finans Danmark.

Въпросът за безопасността на банковите служители попадна във фокуса на официалните власти след новината за смъртта на бившия шеф на естонското поделение на датската "Данске банк" - Айвар Рехе. Той е бил главен изпълнителен директор на клона в Талин от 2006-а до 2015-а когато на практика са се случили измамите за 220 млрд. щ. долара. Рехе е бил открит мъртъв до дома си в естонската столица два дни след като е излязъл за джогинг, съобщи полицията на 25 септември. Местните медии предполагат, че Рехе е посегнал на живота си от чувство за вина. Полицията засега няма коментар за причините за смъртта.

Дания все още не се е справила с последствията от най-тежкия скандал за пране на пари в Европа, избухнал през  миналата година в най-големия й кредитор - "Данске банк". Компанията призна, че по-голямата част от операциите за преминалите през естонското й поделение 220 млрд. щ. долара за период от девет години, е била подозрителна. В момента относно сделките се водят няколко криминални разследвания, както и колективни граждански искове след като скандалът свали пазарната оценка на банката. Новият главен изпълнителен директор на "Данске" - Крис Фогелцанг - пък определи като свой главен приоритет възстановяването на доверието в институцията. 

В момента основните усилия на властите са насочени към изработването на мерки за затягане на съществуващото законодателство, включително за по-високи наказания и изисквания за сигнализиране на подозрителни операции. Налице са обаче признаци, че по-стриктните действия имат нежелателни последствия. Finans Danmark съобщава, че банкерите от скандинавската държава често се сблъскват с репресивни реакции от страна на клиенти, които са били докладвани на властите за потенциални подозрителни транзакции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във