Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дания ще тегли още заеми, за да финансира стимулите 

Неизпълнението на приходната част на бюджета и пакетите от икономически стимули за справяне с пандемията от COVID-19 обърка сметките на Копенхаген. И повиши до 374 млрд. крони (60 млрд. щ. долара) финансовите нужди на страната вместо майските оценки за 294 млрд. крони за тази година. Това стана ясно от официалното изявление на датското финансово министерство на 30 август. Което определено изненада икономистите, които очакваха редукция на разходите, защото програмите за правителствена помощ са ползвани в много по-нисък от очаквния обем.  

"Учудващо е, че правителството повишава финансовите нужди", коментирал по телефона за агенция "Блумбърг" Ян Струп Нийлсен - главен анализатор на "Нордеа маркетс" в Копенхаген. И допълнил, че управляващите изглежда не вземат предвид, че нещата се развиват по-добре от предвижданията в първоначалния песимистичен сценарий. 

Една от основните причини за допълнителното финансиране е авансовото ползване на 60 млрд. крони, държани като резерв в т. нар. "ваканционни фондове", пояснява финансовото ведомство. Парите ще се изплатят на мнозинството датчани през октомври, за да стимулират потреблението. 

Дания бе сред първите европейски държави, поставили под карантина икономиката си, за да спре разпространението на COVID-19 и бе сред първите, които отвориха отново предприятията и търговските обекти след като броят на заразените се стабилизира. Правителството обяви помощни програми на стойност над 500 млрд. крони в подкрепа на компаниите, поразени от кризата. Търсенето на средства от тях обаче е било доста по-ниско от очакванията. През април почти 250 хил. работници са използвали датския план за извънредно компенсиране на трудовите възнаграждения. Докато в началото на август броят им е спаднал до едва 14 хиляди, според последните официални данни на министерството на икономиката.    

Скандинавската държава, която притежава върховия инвестиционен "ААА" кредитен рейтинг, досега успява да тегли заеми от дълговите пазари на най-ниските в историята лихвени проценти. Правителството планира да привлече 125 млрд. крони чрез емисии на облигации през 2020-а и други 140 млрд. крони чрез краткосрочни кредитни програми. 

Очаква се финансовият министър на Дания - Николай Вамен - да представи по-късно на 31 август проектобюджет за 2021-а и икономически обзор за 2020-а. Кабинетът планира да задели в бюджета за идната година 9.2 млрд. крони за справяне с предизвикателствата, свързани с COVID-19 и за нови фискални стимули, съобщи на 30 август местният вестник "Борсен", като се позова на придобито копие на предложението. Управляващите са заложили 0.5% бююджетен дефицит за 2021-а, информира още "Борсен".   

Facebook logo
Бъдете с нас и във