Банкеръ Daily

Финансов дневник

Дания пусна първата ипотека с отрицателна лихва в света

Редица банки обмислят да прехвърлят бремето на отрицателните лихвени проценти върху по-заможните си клиенти. Датската Jyske Bank обаче поема в противоположната  посока. Тя стана първият ипотечен кредитор в света, отпускащ ипотечни заеми с отрицателни лихви от минус 0.5 процента. Това на практика означава, че банката плаща на бъдещите собственици на жилища, за да я освобождават от наличните средства и при това  на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари отколкото са взели назаем.

Jyske Bank - третата по големина кредитна институция на Дания, започна да предлага на кандидатстващите за кредити десетгодишна сделка с минус 0.5% лихва. Нейният по-голям  местен конкурент - Nordea съобщава, че ще пусне 20-годишни кредити с фиксиран нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0.5% лихва.

По сделката на Jyske Bank кредиторът пояснява, че длъжниците ще правят месечни погасителни вноски както по обикновените заеми, но оставащото задължение ще се намалява всеки месец с по-голяма от платената сума. С други думи, никой няма да получава пари на ръка, а просто ще се опрощава част от дълга. В действителност  обаче кредитополучателите ще платят малко повече, отколкото са взели заради комисионните и таксите за сключване на споразумението.

Своеобразно  доказателство  колко странна е новата ипотека за клиентите е това, че  банковата рубрика "Често задавани въпроси" се задръсти от коментари и изявления от сорта: "Как е възможно това?", и с традиционния отговор: "Да, прочели сте го вярно".

Ипотеката е възможна, защото Дания, подобно на Швеция и Швейцария, свали лихвите на паричните си пазари доста под нулата. А очакваната нова финансова криза може да наложи още по-големи минуси. С новия си кредитен инструмент Jyske Bank може да излезе на пазара и да заеме пари от институционалните инвеститори при минусови лихви и просто да ги прехвърли на клиентите. Отрицателният ефект е, че вложителите няма да получат нищо за депозитите си и могат да понесат загуби, ако лихвите станат отрицателни.

Това вече се случва в Швейцария, където националният банков първенец "Ю Би Ес" уведоми богатите си клиенти, че въвежда "налог" от 0.6% годишно върху депозити на сума  над 500 хил. евро. В Дания лихвените проценти по спестовните сметки в Jyske Bank - датският еквивалент на британските Halifax или Nationwide - вече са нулеви. И банките там обмислят да последват швейцарския пример с отрицателни лихвени проценти по големите депозити. В момента в Дания основната лихва е минус 0.4% срещу 0% в еврозоната и 0.75% във Великобритания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във