Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДАНЧО ДЖИКОВ УЧРЕДИ БАНКА

Над 100 фирми учредиха нова българска банка. Събитието се състоя на 5 юли в зала 8 на НДК. Кредитната институция ще се казва Българска търговска банка. Всяко едно от 100-те дружества ще притежава не повече от 1-2% от капитала на банката, който ще е 10 млн. лева. Учредителите, сред които са застрахователното дружество Български имоти и Примекс на Иван Бояджиев, все още не са подали документи в БНБ за получаване на лиценз. Едва след като получи разрешение от Централната банка, Българска търговска банка ще се регистрира в съда.
Новата банка ще има седемчленен надзорен съвет. Той ще се оглави от председателя на съвета на директорите на застрахователното дружество Български имоти Данчо Джиков, а негов заместник е Иван Бояджиев, собственик на Примекс-9000 ЕООД. Акционер в това дружество е била фалиралата Първа частна банка, което даде повод да се твърди, че Българска търговска банка ще стане наследник на ПЧБ. Бояджиев е и бивш член на съвета на директорите на Български инвестиционен фонд, където негови съдружници са били Петьо Блъсков и Валентин Моллов. Данчо Джиков обаче отрече двамата основатели на ПЧБ да са акционери в новата банка.
Българска търговска банка се създава с идеята да остане единствената институция у нас, която да подпомага българския среден и дребен бизнес и да оперира единствено в България. Следващата седмица ще бъде избран и управителният съвет на новоучредената институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във