Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДАЙМЪН ПОДСЛАДИ ОФЕРТАТА ЗА БЕЪР СТЪРНС

В началото на седмицата Джей Пи Моргън Чейз (JPMorgan Chase) увеличи петкратно (от 2 на 10 щ. долара за акция) цената, която на 16 март предложи за поглъщането на изправената пред колапс щатска брокерска компания Беър Стърнс (Bear Stearns). Освен това купувачът се задължава да покрие първите 1 млрд. щ. долара от загубите, свързани с играча от Уолстрийт. Според променените условия на сделката бордът на Беър Стърнс се е съгласил да емитира 95 млн. нови акции за Джей Пи Моргън, които са еквивалентни на 39.5% от общия фирмен капитал. С други думи, оттук нататък ще е необходима подкрепата на малко над 10.5% от акционерите, за да финализира транзакцията. За информация - само членовете на борда на Беър Стърнс, които подкрепят операцията, държат около 5 процента. Главният изпълнителен директор на купувача Джейми Даймън коментира, че предоговорената сделка е честна и за двете страни и отразява както стойността, така и рисковете на Беър Стърнс. Освен това тя внася по-голяма сигурност за акционерите, за клиентите и за пазара като цяло.
До промените се стигна под натиска на разгневените акционери на Беър Стърнс, които заплашиха Джей Пи Моргън и Федералния резерв със съдебни действия заради нищожната цена от 2 щ. долара за акция от компания, чиито ценни книжа само преди година се търгуваха по 170 щ. долара парчето. Особено изнервен бе английският милиардер Джоузеф Люис, който видя как пред погледа му се изпаряват над 1 млрд. щ. долара, инвестирани в акции на Беър Стърнс. Люис и 74-годишният Джеймс Джими Кейн - бившият главен изпълнителен директор на брокера от Уолстрийт, започнаха да преговарят с инвеститори за евентуална контраоферта. Според запознати с кухнята лица те се свързали с ред фирми за частен капитал, включително и Джей Си Флауърс и Колбърг, Кравис, Робъртс енд ко., с някои банки, между които Барклейз (Barclays), Ейч Ес Би Си холдингс (HSBC Holdings), Креди Сюис груп (Credit Suisse Group) и Роял бенк ъф Скотлънд груп (Royal Bank of Scotland Group), и с държавни инвестиционни фондове, в това число китайският Ситик сикюритис.
Новата сделка предизвикала съпротивата на Федералния резерв, който ще бъде изправен пред остри критики, че поощрява лекомислени инвестиции и спасява частни банки с пари на данъкоплатците. Главната цел обаче е да се вдъхнат доверие и сигурност в инвеститорите, които търгуват с Беър Стърнс, че брокерът ще остане в бизнеса. Макар че някои от най-едрите клиенти ще се въздържат от операции, докато неясните моменти от създалата се ситуация не бъдат отстранени. Твърди се също, че имало и правни пропуски в първоначалното споразумение.
Междувременно през миналата седмица Даймън развил завидна активност. Той предложил на някои служители на Беър Стърнс парични стимули в брой и в ценни книжа, за да останат на работа, и същевременно се свързал със свои колеги главни изпълнителни директори на конкурентни играчи от Уолстрийт, сред които: Джон Мак от Моргън Стенли (Morgan Stanley) и Джон Тейн от Мерил Линч (Merrill Lynch), за да ги убеди да не наемат банкери от Беър, докато не приключи сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във