Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДА ПЕЧЕЛИШ ОТ ГРЕШКИТЕ НА БАНКЕРИТЕ

По времето на тази случка Елуин Евънс е бил издател на списанието Уелш Голфър (Welsh Golfer). Един хубав ден - преди няколко години, обслужващата го банка го сюрпризира, като му начислява 20 хил. англ. лири в повече лихва по отпуснатия заем. Бизнесът му се проваля, а Евънс се заканва люто на английските банкери. Сладкото отмъщение на предприемача се нарича Разрушители на и-банки (e-bank-busters). Мисията му е да открива десетките хиляди грешки и надвзети суми, с които банките във Великобритания продължават да ощетяват дребните бизнесмени.
Некомпетентността на английските кредитни институции стимулира появата и разрастването на своеобразна провинциална индустрия от банкови одитори, която в момента процъфтява. Всеки дребен предприемач, който подозира, че е измамен, може да се обърне към тях, за да проверят купищата месечни банкови извлечения. Ако намерят грешки (което винаги се случва), одиторите представят съответното доказателство на банката и вземат между 15 и 30% от сумата, която кредитната институция връща на клиента си под формата на компенсация.
Най-често грешките възникват, когато фирмите теглят заеми. Един семеен хотел в планинската част на Шотландия например е успял да си върне обратно почти 100 хил. англ. лири, начислени без основание по овърдрафтната му кредитна сметка. Днес ощетените хотелиери вече не са в този бизнес. Те се занимават с одит на банките.
Банковите контрольори са убедени, че навсякъде около тях има купища надвзети по погрешка пари, които само чакат да бъдат изровени.
Правителственият обзор на банковата дейност във Великобритания констатира, че допълнителните печалби на банките от подобни грешки са към 5 млрд. англ. лири. Само одиторската фирма Англия Бизнес Асошиейтс (Anglia Business Associates) е успяла да върне на клиентите си около 2 млн. лири през 2000 година. В нея работят главно бивши служители на Барклейз Бенк (Barclays Bank), които са наясно как се ограбва малкият и средният бизнес.
Част от проблема, според Джудит Хардекър - банков контрольор от Йоркшър, са самите дребни предприемачи, които се страхуват от банките и са склонни да си затварят очите пред грешките им. Те се опасяват, че банката ще си поиска обратно парите, ако се оплачат. Освен това не обичат съдебните дела - констатира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във