Банкеръ Daily

Финансов дневник

Да остържем стикерът-рудимент за „Гражданската“ завинаги

Лепенката да отиде при хартиената винетка – в историята

Лепенката на предното стъкло на автомобила, която удостоверява, че за него  има сключена застраховка „Гражданска отговорност“, вече е напълно излишна. С новите електронни устройства и при наличието на връзка  между „Пътна полиция“ и Гаранционния фонд на застрахователите всеки катаджия може мигновено  да разбере дали дадено МПС притежава  задължителната по закона  полица или не. Това, както добре знаем, става през регистрационния номер на колата. Лепенката вече не е проблем  за винетките - те са електронни.

Но-о-о... стъргането на стикера „Гражданска отговорност“ от предните стъкла на автомобилите, продължава вече с години. Още през 2014-а уж беше постигнато институционално, а и публично съгласие грозноватото  облепване  със стикери  да спре. На крачка  беше да се прекрати този административно създаден бизнес за десетки милиони левове годишно.Още тогава беше ясно, че даже  с помощта един прост таблет служителите от „Пътна полиция“ ще могат  да видят за секунди има ли водачът всичко необходимо, за да участва в движението.

Но и до момента законодателството ни е такова, че дори да сте подписали договор и да сте си платили полицата за Гражданска отговорност, ако нямате лепенка върху предното стъкло на колата, сте нарушител. Което е безкрайно глупаво от  гледна точка на днешния ден.

Стикерът бе въведен през 2005 г., за да улесни Пътна полиция при проверките. Само че тогава още бяхме в "хартиената ера", а сега вече действа информационна система с електронен регистър, където всеки може да направи справка, стига да има смарт устройство и достъп до интернет.

Информацията за всеки нов договор по "Гражданска отговорност" постъпва в регистъра на Гаранционния фонд и данните се обновяват непрекъснато. Достатъчно е да се влезе в базата данни на фонда на адрес http://eisoukr.guaranteefund.org и да се въведе регистрационният номер или номерът на рамата на автомобила, за да се разбере има ли полица "Гражданска отговорност". Всеки може да направи такава справка от лаптопа си, от  компютъра си или от смартфона си.

Оставането на зеления стикер допълнително утежнява процедурата по покупко-продажба на "Гражданска отговорност" и противоречи на европейските директиви. Всички разумни доводи за отпадането на стикера са ясни. Не е ясно обаче  защо е решено той все пак да  остане. Евентуалното обяснение е, че може би  цената на стикерите е включена в общата цена на застраховката - в самата премия или като допълнение.  Законовото изискване за стикера открито обслужва частни лобистки интереси на фирми и организации. Те определено предпочитат постъпленията  от цената на самия стикер, вместо  директния  достъп на гражданите до тази   услуга.

По повод на стикера-рудимент Христо Христов, първият  директор на “Дирекцията за застрахователен надзор” заяви:  "Убеден съм, че само с отпадане на знака (стикера) всички порочни практики на пазара ще изчезнат – високите комисиони, системата за продажби – мултилевъл, допълнителните договори на застрахователните посредници със застрахователите и др." Едва тогава , вече ще може да се правят онлайн застраховки, което  отдавна е практика в много от страните с развит застрахователен пазар.

Цената на стикера е включена в общата цена на застраховката – в самата премия или отделно от нея и тя е 1,40лв. за 1бр. Но разходите могат да се увеличат в зависимост от периода на разсрочване на застрахователната премия и стигат до 16,80 лв. при 12 разсрочени периода и то само за стикерите. Отделно разходът за 1 (една) доставка чрез куриер е от 3,00 до 5,00 лева.

Годишно Гаранционният фонд - ГФ, "раздава" на застрахователите между 10 и 12 млн. знака (стикера), което струва на потребителите между 14 и 17 млн. лв. за един ненужен документ.

Ако направим груба сметка от 2005 г., когато стикерът е въведен,  застрахованите са платили до днес не по-малко от 200 млн. лева!

От КФН заявиха пред banker.bg, че са наясно с проблема. Стикерът за "Гражданска отговорност" трябва да отпадне и това ще стане в обозримо бъдеще., заявиха от там.

Нещата се бавят, защото отпадането може да стане само чрез поправка в Кодекса за застраховането. И понеже са набелязани и други промени, които времето изисква, предстои всички те да бъдат оформени в пакет и предложени за широко обществено обсъждане. След което, вероятно през Министерството на финансите, да се изготвят проектопромените и правителството да ги внесе в Народното събрание, допълниха от Надзора.

Кога ще се случи това все още е загадка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във