Банкеръ Weekly

врътки

Да на конопа, не на канабиса!

"Полудя ли, мари Хуано,
че излизаш толкоз рано."

(Колумбийска народна песен)

 

 

Дотук с майтапите. Сериозно - България разреши отглеждането на растението индийски коноп. Коментарите заваляха, но те бяха едностранчиво безпомощни и плоски като тези за черно-белите учебници. А в крайна сметка става дума за скачане трупешката вместо решителна крачка напред. Защото, както са казали китайците: "И най-дългото пътуване започва с първата крачка."

Нова проектонаредба на Земеделието въвежда разрешителен режим за отглеждане на канабис. Фокусът е върху това, че земеделецът може да прибира реколтата само като цяло растение, което да се ползва за фураж, за кълчища и въжета. Той обаче не може да жъне само листа и цветове, които са суровината за марихуаната. Логиката е, че когато растението се прибира цяло, психотропната субстанция се размива в огромното количество  „плява“.

Заедно със заявлението за разрешение стопаните ще трябва да приложат и удостоверение за качеството на посевния материал, както и документ от акредитирана лаборатория, който доказва, че съдържанието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0.2 тегловни процента, определени в листната маса, цветните и плодните връхчета.

Да, добре е, че държавата контролира процеса по производството, но режимът на разрешение е прекалено рестриктивен и ограничава бизнеса, който би могъл да намери по-широко приложение на растението. А от това растение може да произвежда пластмаса, памук, биобетон, био-гориво, текстил, дрехи, пластмаса и има още хиляди приложения в нашия живот.

Хенри Форд например произвежда през 1941 г. автомобил изцяло от коноп и големите корпорации спират този негов проект.

Сега и българският земеделец седи оплетен като пате в кълчища. Защото тон фуражен коноп или 100 метра конопено въже струват по-малко от една опаковка лекарство, съдържащо тетрахидроканабинол.

По тази причина в развитите страни отдавна никой не се интересува от фуражната ценност на канабиса. Там неуморно търсят начини за превръщането му в лекарство за считани за нелечими болести. В Израел  например  вече лекуват малки деца с епилепсия, които имат стотици  пристъпи дневно, а илач няма. Вече успешно приключват изпитания с канабис при деца аутисти с крайни форми на агресия.  Има доказателства от водещи учени в Испания и Щатите, че марихуаната лекува рак, астма, диабет, левкемия, алцхаймер, болестта на Крон.

И всичко е направено пределно просто - фермерът, който отглежда канабиса,  го следят дори дали като се бръсне, а когато прибере урожая, няма право да го продава на друг, освен на правителството.

Да де, ама като гледам българските правителства...

Техните управленски решения често са като взети от надрусани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във