Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цветанка Минчева вече е с лиценз за шеф на "УниКредит Булбанк"

Цветанка Минчева

Новият главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева вече е лицензирана от БНБ, показва публикуваната на 30 септември актуализация на регистъра на лицензите. От него е видно, че лицензът е издаден на 14 септември лиценз.

Промяната бе обявена в аванс от банката, вероятно за да има дух на приемственост с предишния топ мениджър - Теодора Петкова. Още през юни "УниКредит Булбанк" обяви, че Цветанка Минчева ще смени Теодора Петкова начело на оперативното ръководство на кредитната институция. Преди това Минчева бе заместник-главен изпълнителен директор на подразделението в Румъния. 

За лидерските си умения Петкова пък бе повишена до директор на "УниКредит" за Източна Европа и отговаря за бизнеса на групата в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Румъния и Сърбия и частично за Русия. След Нова година се очаква Теодора Петкова да ръководи процесите в групата от индустриалното сърце на Италия - Милано.

Според визитката на Цветанка Минчева тя започва кариерата си в УниКредит в България като стажант през 2001 година. От тогава до днес е заемала различни търговски и мениджърски позиции. От 2007 г. Минчева участва в координацията и развитието на алтернативните канали за дистрибуция, като е получила признание за значителния си принос и въвеждането на иновации в търговията на дребно.  Минчева има икономическо образование, завършила е и MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия. 

От септември 2013 г. до края на 2017 г. е директор Банкиране на дребно и член на УС в УниКредит Булбанк. Има водеща роля в развитието на банкиране на дребно, както и за внедряване на иновации в различни сфери на банката. През 2017 г. Цветанка Минчева става Директор Глобално банково обслужване като успешно реализира множество стратегически и трансформационни проекти. От юли 2020 г. тя заема длъжността заместник главен изпълнителен директор на УниКредит Банк Румъния.

У нас Минчева поема управлението на активи за над  24.5 млрд. лева. "УниКредит" е на първа позиция по този показател. Кредитната институция отчита и сериозна печалба - 187 млн. лв., към полугодието на 2021 година  и по този показател отстъпва единствено на "Банка ДСК".

Facebook logo
Бъдете с нас и във