Банкеръ Daily

Антоанета Василева:

Цветан Василев води преговори за преструктурирането на КТБ

В момента, текат преговори за  преструктурирането на Корпоративна търговска банка /КТБ/, а Цветан Василев е изцяло ангажиран с този въпрос. Той категорично смята, че преструктурирането е възможно, а инвеститорите имат интерес това да се случи. Това заяви съпругата му- Антоанета Василева на излизане от Столичното следствие, където бе разпитана, без да и бъде повдигнато обвинение.

Запитана дали счита, че някой нарочно се опитва да ликвидира банката, Василева отказа директен коментар но каза, че "ако се наблюдават действията на БНБ - вероятно да". На въпрос кой и защо атакува банката, тя също отказа да отговори. От думите на Менко Менков стана ясно, че освен Оманският фонд, интерес към преструктурирането на банката има и базиран в Лондон фонд, като и двата фонда са заявили това пред БНБ и правителството.

Като "фарс" определи Антоанета Василева обвинението за източване на 206 млн. лева от КТБ, което вече е в съдебна фаза. Няма източване, категорична бе тя. Запитана "какво стана със силния Цветан Василев", съпругата му отвърна, че той още е силен със своя дух.

Няма дупка от над 4 млрд. лв., това е въпрос на тълкуване, заяви още Антоанета Василева и попита как бихме могли да си обясним, че до 30 юни процентът на лошите кредити е бил под 2%, а към 30 септември той е по-голям.

Попитана какво представляват т.нар. "кухи фирми", за които се твърди, че са били свързани със съпруга й. "Има т.нар проектни компании SPV (Special Purpose Vehicle), които се използват за управление на проекти. При КТБ основен начин на финансиране е проектното финансиране", обясни Антоанета Василева. Тя бе категорична, че БНБ може да твърди, че не е имало оценка на проектите, но това категорично не е вярно. "Как ще липсват? Те не липсват. Питайте БНБ защо твърди така. Аз пък мога да ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2,5 млрд. евро в банката", каза Василева.

"Цветан Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в капитала на банката. Готов е да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания", посочи съпругата му. Василев участва с всички свои активи в преструктурирането, но няма да участва в капитала, добави тя.

Попитана какви са били и какви са сега взаимоотношенията на между съпруга й и Делян Пеевски, Василева отговори лаконично: "Попитайте тях. Пеевски съм го виждала 2-3 пъти. На мен той не ми е семеен приятел."

"Вие ми кажете защо Цветан Василев е станал неудобен, аз не знам. Вие преценете. Аз имам обяснение на кого е станал неудобен, но не искам да го споделям публично, защото смятам, че това може да ми навреди", коментира Василева.

За финал тя бе категорична, че вярва абсолютно в българското правосъдие. В него вярва и Цветан Василев, но просто има заплаха за физическата му безопасност, поради което е останал в Сърбия, където към онзи момент е имал работа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във