Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Цветан Гунев се върна в БНБ

Подуправителят Димитър Костов ще продължи да отговаря за ТБ "Виктория"

Административните сплетни понякога действат доста освежаващо на мрачния институционален живот. Изключение от това не прави и БНБ, в която от началото на лятото коридорите са опустели, а служителите минават "на пръсти" пред гуверньорския кабинет.

И така, противно на очакванията на политиците, през изминалата седмица управителят на Централната банка Иван Искров не подаде оставка. Новите прогнози са, че това ще стане след подписването на договора за прекия заем, който правителството ще вземе от консорциум от четири чуждестранни банки - "Ейч Ес БиСи", "Сити банк", "Societe General", "УниКредит", както и българските "УниКредит Булбанк" и "Societe General Експресбанк".

Другата гореща тема в БНБ бе връщането на подуправителя й и началник на управление "Банков надзор" Цветан Гунев на 24 ноември на работа след близо 150 дни принудителен неплатен отпуск. Първата му задача е да изготви анализ на състоянието на банковия сектор, преглед на ликвидността на банките и обсъждане на мерки за увеличаването й при някои от тях. Изготвял се и план за годишните надзорни проверки. Новината е, че са подготвени заповеди на такива проверки да започнат в някои банки още през декември.

След като приключи с казуса "Корпоративна банка", за момента най-парливият проблем, който ангажира вниманието на УС на БНБ, е ТБ "Виктория". С него обаче ще продължи да се занимава подуправителят и началник на управление "Банково" Димитър Костов.

Вестник "БАНКЕРЪ" научи, че до края на първата седмица на декември ще бъдат подписани договорите с банките, които бяха избрани за купувачи на четири от петте пакета от кредити на ТБ "Виктория". Ще припомним, че според прессъобщението, което БНБ разпространи на 19 ноември, "Токуда банк" получава пакетите кредити за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“; "Societe General Експресбанк" е определена за купувач на пакета „ипотечни кредити“, а ЦКБ ще вземе пакета „потребителски кредити и кредитни карти“. Плащането на тези пакети ще покрие почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” не е определен купувач, защото за него е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити.

Според сметките на БНБ, след продажбата на четирите пакета, ТБ "Виктория" ще разполага с около 180 млн. лв., които ще са напълно достатъчни, за да започне на 12 декември изплащането на всички гарантирани по закон и негарантирани влогове. По тази причина Централната банка е разпоредила на квесторите на ТБ "Виктория" Божидар Аршинков и Христина Стамова от 12 декември да възстановят всички обичайни операции на кредитната институция. Собственик на ТБ "Виктория" остава Корпоративна банка, която е с отнет лиценз. До назначаването на синдици, което не може да се случи преди Върховният административен съд да разгледа жалбите на акционери и вложители на Корпоративна банка срещу решението на БНБ за отнемането на лиценза й, никой не може да се разпорежда със съдбата на ТБ "Виктория". Дори и за нея да се появят реални оферти и БНБ да ги одобри за покупката на ТБ "Виктория", ще трябва да се изчакат съдебните дела, свързани с Корпоративна банка. 

Реални оферти за ТБ "Виктория" обаче все още няма. Към покупката и има само проявен принципен интерес от "Банк Российский кредит", от "Лев Инс" и от полския инвестиционен фонд Getin holding.

Facebook logo
Бъдете с нас и във