Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЦУНАМИ ВРЪХЛЕТЯ БАНКОВИТЕ УПРАВИ

Буря с непредвидими последици завихри банковите върхове от началото на годината и не е ясно кога ще утихне. До края на август тя помете сума мениджъри и ги изпрати на съвсем нови места у нас и по света. На моменти разместването във висините бе направо шокиращо. Размерът на бедствието вече може да се види във финансовите резултати на някои големи банки. Което за пореден път ще потвърди правилото, че основното богатство за една банка са добрите й кадри, а всичко останало - увеличаване на броя на клиентите, нарастване на печалбите и на капитала, е резултат от техните умения.

БУЛБАНК поднесе първата изненада

Сензацията на годината дойде от младия и перспективен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) Момчил Андреев, който се присъедини към управителния съвет на най-печелившата българска банка през март. Но очевидно не му било писано, тъй като той се задържа там едва три месеца. Както се твърди на ухо, мнозина са слагали крак пред амбициозния новак. Почти официалното обяснение за раздялата е, че Андреев не е успял да се адаптира към режима на машината БУЛБАНК, която след приватизацията трудно превърта на по-бързи обороти. През юни Андреев подаде оставка, а през юли отново бе назначен за изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България).
Напускането на Андреев е най-малкият кадрови проблем, с който се сблъска основният собственик на БУЛБАНК - УниКредито Италиано, притежаващ 86.5% от капитала й. След края на пролетта оставки подадоха няколко началници на дирекции и на клонове. Крак повлече шефът на дирекция Кредитиране Ангел Геков, заедно с когото си тръгнаха подчинените му началници на отдели - Валентин Пеев и Орлин Петрунов. На мястото на Геков бе назначен Йордан Сувалиев, който тепърва ще оправдава доверието на своите шефове.
През юли с БУЛБАНК се раздели и началникът на дирекция Икономически анализи и връзки с обществеността Александър Пръвчев. По същото време банката напуснаха и шефовете на варненския и русенския й клон Димитър Йовчев и Марин Маринов. Йовчев пое ръководството на клона на РОСЕКСИМБАНК в морската ни столица. Маринов пък стана шеф на клона на Райфайзенбанк (България) в Русе. Във финансовите среди се говори, че след края на отпускарския сезон примера им ще последват и други служители на БУЛБАНК.
Надзорният съвет на най-голямата българска банка няма да намери лесно заместник и на изпълнителния й директор Димитър Атанасов, който излиза в пенсия през септември. Мениджърските договори на членовете на управителния съвет Кирил Стефанов и Кирил Калинов пък изтичат през ноември. От сегашния мажоритарен собственик - УниКредито Италиано, зависи дали ще им предложат нови, или ще усложнят допълнително ситуацията във висшия мениджмънт на банката. Ако това се случи, новият председател на УС на БУЛБАНК Левон Хампарцумян, който ще поеме задълженията си от 1 септември, и главният изпълнителен директор Луиджи Ловалио ще трябва да се разпнат на кръст от работа, докато попълнят управленския й екип.

Силен кадрови удар понесе Пощенска банка

Две години и половина след приватизацията (през ноември 1998 г.) собствениците й - финансовата групировка на гръцкия милиардер Спирос Лацис И Еф Джи Банкинг Груп и американският застраховател Ей Ай Джи, не успяха да се сработят с българските мениджъри. През този период управителният съвет бе променян на няколко пъти. Около дузина чужденци преминаха през най-висшите управленски нива на банката, без дори да успеят да разберат какви са проблемите й. През май 2001 г. от УС бе освободен Панайотис Триандафелидис, а за нови членове бяха избрани Анастасиос Омеридис и Теодорос Каракасис. В управителния съвет влизаха още председателят му Владимир Владимиров, Рени Петкова, Оливър Уитъл, Дейвид Бартън, Атанасиос Петропулос (назначен през 2001 г.) и Константинос Константелос. На 16 май обаче - веднага след годишното общо събрание, Владимиров и Петкова подадоха оставка. Така оперативният мениджмът на Пощенска банка остана без председател на УС, но с шест реални подгласници. За видното първо място в него все още се търси българин - може би не само за да превежда на внушителния гръцки екип исканията на българските партньори и клиенти!?
Владимиров и Петкова и до днес отказват да коментират конкретните причини, поради които са напуснали банката. Но финансовите й резултати към края на юни навеждат на мисълта, че двамата български мениджъри са отхвърлили перспективата да станат пасивни свидетели на губещата политика на една кредитна институция. Поне на тази мисъл навежда фактът, че в средата на годината Пощенска банка отчита загуба от близо 550 хил. лв., докато три месеца по-рано печалбата й надхвърляше 2.7 млн. лева.
Загубата на Пощенска банка се превърна в

печалба за РОСЕКСИМБАНК

На 14 май от управителния й съвет бе освободен Иван Искров. Твърди се, че това станало след лека инсценирана разпра между него и председателя на банката Емил Кюлев. На въпрос на в. БАНКЕРЪ по случая тогава Кюлев поясни, че Искров е напуснал поради преминаване на друга работа. Месец по-късно ексмениджърът на РОСЕКСИМБАНК стана депутат от листата на Национално движение Симеон Втори, а по-късно оглави парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Сега той твърди, че в негово лице българските банки могат да намерят защитник на интересите си.
Председателят на РОСЕКСИМБАНК Емил Кюлев пък прекрои от май насам мениджърския й екип. От старите кадри в него останаха изпълнителните директори Диана Младенова - тя е и председател на управителния съвет, и Минчо Михов. Освен тях местата си в УС запазиха Недялка Сачанска, Валентина Григорова и Николай Мутафов. В обновената деветчленна управа на РОСЕКСИМБАНК влязоха почти всички кадри на конкуренцията - Владимир Владимиров и Рени Петкова от Пощенска банка, както и Ангел Геков и Александър Пръвчев от БУЛБАНК. Владимиров, Петкова и Геков са и новите изпълнителни директори на РОСЕКСИМБАНК.
Варненският клон на институцията пък бе поет от напусналия БУЛБАНК Димитър Йовчев. Почти всички служители на плевенския клон на Пощенска банка заедно с шефа си се прехвърлиха в РОСЕКСИМБАНК. По същия начин постъпиха и кадрите от централния клон на Пощенска банка в София, които начело с директорката си Фани Стоева и бившата директорка на ВИП-салона на банката Галя Стоева поеха клиентите в централата на РОСЕКСИМБАНК.
Новият мениджърски екип на кредитната институция ще се занимава с развитието на услугите, на клоновата мрежа и на продуктите, които тя предлага на своите клиенти. Предизвикателството пред него е голямо, като се има предвид, че до момента РОСЕКСИМБАНК има незначителен дял във финансовия ни сектор. Владимир Владимиров, който е главният изпълнителен директор, смята, че до края на годината ще увеличи драстично балансовото число на банката, което по неговите сметки ще надхвърли 300 млн. лв., и значително ще разшири пазарните й позиции. Паралелно с усилията на управителния съвет председателят на банката Емил Кюлев продължава да преговаря за покупката на активите на фалиралите БАЛКАНБАНК и Кредитна банка. Освен това РОСЕКСИМБАНК изкупува акциите на Централна кооперативна банка. Банкери смятат, че след като придобие 66% от капитала на ЦКБ, Кюлев ще ги продаде на други инвеститори, като спечели от сделката над половин милион лева. Нещо повече, твърди се, че РОСЕКСИМБАНК щяла да установи тесни бизнесвзаимоотношения с новите собственици на Кооперативната банка, за да развива съвместно с нея кредитирането в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Голяма рокада в мениджмънта на Райфайзенбанк (България)

бе извършена през изминалите шест месеца, но при пълна приемственост. През февруари 2001 г. в управителния й съвет като изпълнителен директор бе назначен Йохан Йонах. Той замени на тази длъжност Момчил Андреев, който близо месец му помагаше да навлезе в работата. Йонах пое отговорността за кредитирането и корпоративните клиенти - дейност, за която близо две години е отговарял като изпълнителен директор на Райфайзенбанк (Украйна).
На 1 юни 2001 г. Йонах бе назначен и за председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България) на мястото на Джон Харис. Месец по-късно Харис си замина за Виена, за да продължи кариерата си в структурите на Райфайзен Централ Банк, която е стопроцентов собственик на Райфайзенбанк (България). Овакантеното от него място веднага бе заето от завърналия се междувременно от БУЛБАНК Момчил Андреев.
През септември 2001 г. изтича мандатът и на третия изпълнителен директор на банката Дейвид Халстед. До момента надзорният съвет на кредитната институция не е определил негов заместник и докато това не стане, Халстед ще продължи да изпълнява задълженията си в нея.
Някои финансисти са на мнение, че мястото му ще бъде заето от Стефан Хаджиев, който заедно с Божидар Кунов бе назначен в началото на август за прокурист на банката. Хаджиев е завършил ВИИ Карл Маркс (сега Университет за национално и световно стопанство) през 1983 година. Кариерата си в банковия сектор започва през 1991 г. във вътрешен контрол на БНБ, където работи близо осем години. През 1999 г. става служител на Райфайзенбанк (България), като оглавява отдела й за вътрешен контрол.

БАКБ прелъсти дама от конкуренцията

През юни Теменуга Газдова подаде оставка като изпълнителен директор на Корпоративна банка, където работи близо година. Тя предпочете сигурността на контролираната от американски капитали Българо-американска кредитна банка (БАКБ), която се е утвърдила на кредитния ни пазар, пред предизвикателството да участва в налагането на Корпоративна банка във финансовия ни сектор.
На 3 юли 2001 г. общото събрание на БАКБ избра Газдова за изпълнителен директор на мястото на Димитър Вучев, който по това време вече бе главен изпълнителен директор на пенсионния фонд Родина. Вучев обаче запази мястото си в управителния съвет на БАКБ. Ангажиментите по оперативното управление на банката легнаха на плещите на Теменуга Газдова и Стоян Динчийски, който бе назначен за прокурист. В банката Газдова отговаря за кредитирането, счетоводството, анализите и прогнозите и за правния отдел.
Право на подпис в американската кредитна институция освен Газдова и Денчийски имат главният изпълнителен директор и председател на съвета на директорите Франк Бауер и изпълнителният директор Томас Хигинс. Бауер наблюдава осъществяването на общата политика на банката, а Хигинс отговаря за услугите за малки и средни предприятия.
Мястото на Газдова в

управителния съвет на Корпоративна банка

зае Джеймс Хауи, който до 3 юли бе член на надзорния й съвет. На негово място в надзора пък бе избран адвокат Николай Велков. Той ще си партнира с адвокат Владимир Люцканов и Златозар Сурлеков.
Люцканов е старши партньор в адвокатската кантора Добрев, Кинкин, Люцканов и партньори, а бизнесът на Сурлеков е свързан с външнотърговски сделки и свързани с тях финансови операции. През август 2000 г. той бе назначен за прокурист на Корпоративна банка, а три месеца по-късно бе избран за член на надзорния й съвет.
Оперативното управление на Корпоративна банка сега осъществяват Цветан Василев, Джеймс Хауи, Иван Константинов и прокуристът Илиян Зафиров, който е и началник на управление Валутни операции. Амбициите на ръководството на банката са до края на годината балансовото й число да надхвърли 100 млн. лева. В плановете за разрастването й влиза и покупката на активите на фалиралата БАЛКАНБАНК. Тук обаче апетитите на Корпоративна банка се сблъскват с тези на Емил Кюлев. РОСЕКСИМБАНК има предимството, че е сключила предварително споразумение със синдика на БАЛКАНБАНК Валентин Георгиев, но пък Корпоративна банка държи при себе си сметките на синдика, по които има над 7 млн. лева. Очакванията са, че оценката на БАЛКАНБАНК няма да надхвърли 20 млн. лева. Акционерите на Корпоративна банка пък планират през октомври да увеличат капитала й до 15 млн. лв., като привлекат сериозен чуждестранен инвеститор. Според Цветан Василев, през есента банката ще разполага с достатъчно средства, за да подаде сериозна оферта за покупката на БАЛКАНБАНК.

Кооперативният съюз отново превзе ЦКБ

Шефовете на Корпоративна банка изиграха важна роля и при определянето на новото ръководство на Централна кооперативна банка ЦКБ. То бе назначено в началото на август 2001 г. след скандал в новоизбрания надзорен съвет на банката. Председателят му Панчо Иванов (който защитава интересите на Централния кооперативен съюз), в комбина с представителката на Корпоративна банка Рада Христова, наложи ЦКБ да се ръководи от шестчленен управителен съвет. Така те надвиха подуправителката на БНБ Емилия Миланова, която временно представляваше Банковата консолидационна компания в надзорния съвет на ЦКБ и бе против Корпоративна банка да има двама представители в управителния й съвет.
В средата на август новият и вече постоянен представител на БКК в надзора на ЦКБ - Атанас Добрев (началник на политическия кабинет на финансовия министър Милен Велчев), се съгласи банката да има петчленен управителен съвет, в който консолидационната компания да участва с един представител - Иво Горанов. Добрев оттегли кандидатурата на изпълнителния директор на банката Георги Константинов. Той веднага бе предложен отново от председателя на надзорния съвет Панчо Иванов. По този начин управлението на ЦКБ в крайна сметка бе поето от петчленен екип, чийто председател Александър Воденичаров е представител на ЦКС, изпълнителни директори са Георги Константинов и Валерия Антонова, а членове на УС - Иво Горанов и Генади Табаков.
Така кооперативният съюз отново овладя банката, заемайки водещите позиции в надзорния и управителния й съвети. От петимата членове на УС на ЦКБ нови в банката са Табаков и Антонова, които представляват интересите на Корпоративна банка и на Фининвест. Антонова бе синдик на фалиралата Стопанска банка. Когато през юли 2000 г. тя бе купена от сегашната СИБанк, Антонова бе назначена за директор на софийския й клон. През август 2001 г. тя прие предложението на Корпоративна банка да я представлява в мениджърския екип на ЦКБ като изпълнителен директор. Генади Табаков пък ще е само член на УС на кооперативната банка - изпълнителен директор на НЕФТИНВЕСТБАНК до средата на юли 2001 година.
Междувременно акциите на Корпоративна банка и Фининвест бяха продадени на РОСЕКСИМБАНК, така че не е ясно кого представляват Антонова и Табаков в ЦКБ.

Нефтената банка смени двама мениджъри

- Генади Табаков и Емил Ангелов. И вече има техни наследници. В края на юли надзорният съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК назначи за изпълнителен директор Мария Котева, която четири години подред бе началник на управление Вътрешен контрол на ЦКБ, а преди това от 1987 г. е била последователно мениджър на ТБ Хемус, СОФИЯБАНК, БАЛКАНБАНК и БИОХИМ. В управителния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК ще бъде назначен и Димитър Славчев, който повече от четири години е в управление Вътрешен контрол на ЦКБ.
В момента надзорниците на НЕФТИНВЕСТБАНК преговарят с няколко кандидати, чиито имена държат в тайна. Но само един от тях ще бъде назначен за член на управителния съвет на кредитната институция. След приключването на тези рокади банката ще има шестчленен мениджърски екип. В него ще влизат председателят му Петя Славова, изпълнителните директори Орлин Георгиев, Мария Котева и Димитър Димитров, както и двама членове, един от които е Димитър Славчев. Конкретното разпределение на отговорностите между членовете на управителния съвет ще стане след края на летните отпуски.
Промените в мениджмънта на НЕФТИНВЕСТБАНК бяха закономерни, след като още през март 2001 г. от него излезе изпълнителният директор Емил Ангелов, а четири месеца по-късно го последва Генади Табаков.

Ангелов оглави новосъздадения управителен съвет на ЕВРОБАНК

който бе учреден, след като общото й събрание взе решение на 21 март 2001 г. тя да премине от едностепенна към двустепенна структура на управление. Бившите изпълнителни директори Ян Тушим и Роман Фечик - представители на словашкия фонд Истрокапитал, който притежаваше 85.35% от капитала на банката, станаха надзорници. А в управителния й съвет от стария мениджърски екип бе преизбран само Бисер Митриков. Освен него и Емил Ангелов в управата на ЕВРОБАНК бяха назначени Антон Тодоров и Петър Славов.
Основната задача, която бе поставена пред Емил Ангелов, бе да приключи сделката по продажбата на акциите на словашкия фонд в ЕВРОБАНК. Кандидат за тях бе консорциум от чуждестранни финансови институции, в който участваха Международната финансова корпорация (част от групата на Световната банка), ЕБВР, Комерцбанк (Commerzbank), германската държавна банка Дойче Инвестиционс унд Ендвиклунг Гезелшафт и немският фонд Ай Ем Ай (IMI). Сделката обаче се провали, тъй като консорциумът не се съгласи да плати поисканата цена от около 24 млн. г. марки. Това не попречи на словашкия фонд да прехвърли банковите си акции на своята дъщерна структура в България Еврокапитал АД. Репо сделките, извършени на фондовата борса с акции на ЕВРОБАНК, дадоха храна на слуховете, че контрола върху нея ще придобият фирми-акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК, а Ангелов има за задача да наблюдава операциите на ЕВРОБАНК. Тази версия обаче бе категорично отречена както от него, така и от ръководството на нефтената банка. Чия е ЕВРОБАНК, все някой ден ще стане ясно. По-важното е, че отблъснатият от нея чуждестранен консорцуим не си загуби напразно времето и в началото на юни 2001 г. обяви, че създава своя кредитна институция -

ПроКредит Банк

В управителния съвет на новата банка влизат Кристоф Фрайтаг, Ги дьо Рук и привлеченият от ЕВРОБАНК Петър Славов, на които БНБ издаде сертификати в средата на юли. В края на същия месец Централната банка обеща, че ще издаде лиценз на ПроКредит Банк, ако в шестмесечен срок тя внесе изцяло записания капитал от 12 млн. лв., наеме подходяща за извършване на банкова дейност сграда и създаде свое управление Вътрешен контрол. Според ръководството на ПроКредит Банк, всички тези изисквания ще бъдат изпълнени през септември и вероятно още същия месец БНБ ще й издаде лиценз.

Абсурдът Токуда Кредит Експрес Банк

Мениджърските проблеми на тази банка едва ли са изненадали някого във финансовата система, пък и не само в нея. По традиция от последните няколко години поне веднъж годишно Токуда Кредит Експрес Банк се разтърсва от скандали. През 2001-а тя вече може да бъде вписана в книгата на Гинес за мениджърски абсурди, тъй като е единствената кредитна институция, която се ръководи от два управителни съвета. През април надзорниците решиха да освободят старите изпълнителни директори Розалина Нацева, Венцислав Велев и Асен Златанов и избраха на тяхно място Стоян Александров, Асен Друмев и Юли Попов, който напусна мениджърското си кресло в ЦКБ. Новите шефове обаче все още не могат да поемат задълженията си, тъй като съдът отказва да ги впише във фирменото дело на банката.
В началото на януари 2001 г. надзорният съвет на

Първа инвестиционна банка

освободи Божидар Григоров от длъжността изпълнителен директор и член на управителния съвет. Григоров реши да се оттегли от мениджмънта й, за да се посвети изцяло на бизнеса на Датамакс АД, в която е съдружник. Овакантеното от него място бе заето от главния дилър на банката Йордан Скорчев.
През февруари 2001 г. за изпълнителни директори на

SG ЕКСПРЕСБАНК

бяха назначени французите Филип Гидез и Габриел Шонхолцер. Те, заедно с колегата си Санди Жилио, който е председател на управителния съвет на кредитната институция, установиха пълен контрол върху оперативната й работа. Филип Гидез стана заместник-председател на Управителния съвет, а Шонхолцер бе натоварен със задачата да отговаря за услугите, които банката предлага на малките и средните предприятия.
Членовете на управителния съвет Мария Добрева и Красимир Жилов са само подгласници на френския триумвират.
Също през февруари надзорният съвет на

ТЕКСИМБАНК

назначи за член на управителния й съвет Боян Каменов, който дотогава бе неин служител.
През същия месец бе попълнено и вакантното място в мениджмънта на

Банка ДСК

То бе заето от Нина Ставрева - началник на дирекция Държавни и гарантирани от държавата дългове в Министерството на финансите. В управителния съвет на банката тя замести Асен Друмев, който подаде оставката си още през август 2000 година.

БНП-Париба (България)

напълно се освободи от мениджърското наследство на своя бивш акционер Дрезднербанк. След раздялата им за член на управителния съвет на банката през април 2001 г. бе назначен Жан-Пол Геан. Той помага на изпълнителния й директор Улрих-Гюнтер Шуберт в оперативното ръководство. Той замести през тази година Вернер Фик - последният представител на Дрезднербанк в мениджмънта на БНП-Париба (България).
На 10 юли Озлем Арсланер Дедеоглу получи сертификат от БНБ за член на управителния съвет и изпълнителен директор на

Демирбанк (България)

Нейната кандидатура бе одобрена от надзорния съвет на кредитната институция на 12 юли в Турция. Оттогава досега дамата е посетила България само веднъж, и то за кратко. В продаваната Демирбанк (България) тя трябва да заеме мястото на излизащия в пенсия изпълнителен директор Сердар Йълмаз. Ако на 3 септември 2001 г. турската Агенция за регулиране и надзор на банките избере купувач на Демирбанк (България), в мениджмънта й вероятно ще настъпят коренни промени.
На 17 юли акционерите на

Търговска банка на Гърция (България)

избраха за изпълнителен директор Димитриос Кондос. На това място той замени подалия оставка Стивън Щраус, който се зае с мащабен проект, ръководен от Делойт и Туш, за развитието на финансовия сектор на Балканите.
В края на юли генералният директор на клона на

ИНГ Банк

в София Питър Ролс се оттегли, за да поеме ръководството на клона на банката в Дъблин. Неговото място у нас зае Ян Уилъм Овъруотър, който до този момент работеше за ИНГ Банк в Чехия.
За седем месеца вълната от мениджърски рокади заля банковата ни система. А до края на годината ще има още доста изненади. БУЛБАНК все още не е попълнила мениджърския си екип. Пощенска банка пък си търси председател на управителния съвет - при това българин. Противно на тиражираните слухове това едва ли ще е ексвицепремиерът Петър Жотев, продал я на гърците.
Правителството на Симеон Сакскобургготски и подведомствената му Банкова консолидационна компания вероятно ще направят промени и сред шефовете на държавните Банка ДСК, БИОХИМ и Насърчителна банка. А дали бъдещите им мениджъри ще ги изведат до успешен край, времето ще покаже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във