Банкеръ Weekly

Изключват пандемията от покритията на медицинските застраховки за чужбина

COVID-застраховките са в самоизолация

S 250 c509dec9 96dd 4d9e 9c0f 5568c2f593bf
S 250 c854eb92 1d3d 48b2 9dcc ab930c1c3dc2

Застраховките, които покриват под някаква форма COVID-19, са в "самоизолация". Това показа проверка на „БАНКЕРЪ” сред дружествата от общото застраховане, животозастраховането и здравноосигурителните фондове, които по закон също са застрахователи.

 

Какво означава учители, лекари, медицински сестри, полицаи - хора с "контактни" професии, да бъдат оставени на произвола на съдбата, каза специално за "БАНКЕРЪ" Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за здравно застраховане. На всичкото отгоре – точно държавата непрекъснато създава хаос с противоречиви изявления и мерки, които объркват и застрахователния бранш, който се опитва да направи нещо пипнешком, добави тя. 

Бившият шеф на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова пък обясни, че

пандемиите по правило се изключват

от покритията в полиците "Живот". И, след като Световната здравна ортанизация призна COVID-19 за световна пандемия, тя вече "изскача" от клаузите на застрахователните полици. Въпреки това имало застрахователи, които при определени ограничителни условия и съответно - тарифи, предлагали някаква защита, но те били изключение, каза Несторова, която е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп".

Наченките на подобни продукти, си пробиват път при здравните застрахователи.  Например в полицата „Заболяване” на Обединен здравноосигурителен фонд „Доверие” изрично са записали, че тя покрива „диагностика и лечение на усложения след преболедуване на COVID-19”. „Разходите след това никак не са малки  - за лекарства, рентген, скенер, и точно затова ние решихме да ги покриваме”, каза Виткова, която е шеф на фонда.

По застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“ покритието COVID-19 е много търсено от водачите, каза Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и главен изпълнителен директор на „Евроинс”. Управляваното от него дружество е включило

този новопоявил се риск в покритието на полицата.

Плаща се за настаняване и лечение при открит COVID-19 на място – зад граница. Важат и всички останали клаузи, включително и покритие на разходи за репатриране при летален изход.

За съжаление далеч не всички застрахователи покриват COVID-19. Още при появата на вируса някои са изключили рисковете от него, тъй като не знаят дали случаите няма да нараснат значително, което от своя страна би могло да ги доведе до фалит.

Бошов съветва хората да проверят общите условия по застрахователните си договори и самите полици и да се уверят, че покритието за коронавируса не е изключено.

Най-често лимитите се движат между 15 000 и 30 000 евро, което би трябвало да покрие престоя в болнично заведение за 7-10 дни, както и медикаментите, свързани с този болничен престой. Трябва да се знае, че при пътуване в страната не се сключва такава застраховка, тъй като българските граждани, които плащат здравните си осигуровки, са осигурени срещу този риск.

Цената на застраховката за пътуване в чужбина е достъпна. При едно покритие за около 30 000 евро, тя е около 1 евро на ден на човек. Ако приемем, че се застрахова едно четиричленно семейство с две деца, то за 10 дни ще платят 35-40 евро.

ЗК Лев Инс АД, заедно с асистиращата компания Coris Bulgaria Ltd (клон на Coris international) покрива медицинските разходи вследствие на злополука или акутно (внезапно) заболяване (включително COVID-19) за спешна помощ, амбулаторно лечение и хоспитализация, разходи за репатриране на застрахования или на тленните му останки. Срещу минимално заплащане могат да бъдат включени и допълнителни рискове като дневни пари за болничен престой, Гражданска отговорност към трети лица и други.

Покритието по застраховката може да бъде

между 4000 и 100 000 евро/щатски долари.

По-смели са стъпките на застрахователите при групови застраховки в училищата и детските заведения. Сред пионерите тук е ОЗК Застраховане, която предлага „Злополука на учащи и деца в детски градини и ясли”, която включва не само децата, но и техните учители, възпитатели и персонал, зает с тяхното обучение и възпитание. Ако подобна полица се сключи за лимит от 1000 лв., цената за дете до 14 г. е 1.90 лв. без данък върху застрахователната премия, който е 2%, а за деца над 14 г. и учители цената е 2.20 без данъка. При най-високия лимит – 5000 лв. за първата група цената е 6.30 лв., а за втората – 7.80 лв. без данъка. Полицата покрива временна загуба на трудоспособност – например за срок от 11 до 20 дни се изплаща 3% от застрахователната сума. Плащат се разходи за медикаменти – до 10% от сумата, но не повече от 300 лв. За репатриране и погребение се изплащат до 10% от сумата, но не повече от 300 лева. За „Гражданска отговорност” – щети нанесени на трети лица – застрахованите могат да получат до 50% от сумата.

Колкото до

учителската застраховка,

за да бъде сключена полица, са необходими минимум пет души, сочат офертите на „Дженерали”.

На застрахованото лице се изплаща по 50.00 лева за всеки ден болничен престой - след 8-ия ден, но не повече от 250 лева. Тоест - всеки болен има право на 5 дни платен престой в болница. Обезщетението по този риск се дължи еднократно за застрахователния период. Крайни срокове за изплащане на обезщетенията няма.

Ако попадне в интензивното, то периодът става 2 седмици. В случай на смърт, предизвикана от коронавируса, наследниците на починалия получават 3000 лв. обезщетение.

Месечната застрахователна премия за едно лице е 2.50 лв. без включен 2% ДЗП. 

 


По света


Най-голямата авиокомпания на Финландия – Finnair, обяви, че вече предлага на своите клиенти безплатна застраховка от COVID-19. Покритието Finnair Corona обхваща всички съществуващи и нови резервации за полети в периода 3 ноември 2020 г. - 31 март 2021 година. Застраховката е продукт на застрахователният гигант AIG. Всеки клиент, който по време на пътуване бъде диагностициран с COVID-19, може да поиска покриване на медицинските и карантинни разходи, свързани с коронавируса. Компанията изплаща до $58 675 за медицинско обслужване и репатриране, цената на теста за коронавирус при положителен резултат, разходите за карантината до $160 дневно за срок до 14 дни и нов обратен полет до Финландия, ако редовният е пропуснат заради заболяването.

Авиопревозвачите с аналогични инициативи, които бяха обявени по-рано през годината, са: Virgin Atlantic, Etihad и Emirates.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във