Банкеръ Daily

Финансов дневник

COVID-19 ще "изяде" 7% от печалбата на европейските банки

От чиста печалба за 30 млрд. евро ще се лишат европейските банки през следващите три години заради пораженията от разпространението на коронавируса, пресмятат анализатори на "Голдмън Сакс", цитирани от агенция "Блумбърг". Нереализираният доход, който е еквивалентен на 7% от общия, ще бъде загубен заради по-високия кредитен риск, по-слабите приходи и като цяло непроменените разходи, посочват експертите.

Европейският банков индекс Stoxx 600 Banks възстанови на 10 март 5.3% от загубените 11% от пазарната си оценка по време на масовите продажби на 9 март, провокирани от обявената от Рияд война за цената на петрола. Банковите постъпления са застрашени и от стесняващите се печалби от пониженията на и без това символичните лихви, с които централните банки се опитват да облекчат натиска върху икономиката от избухналата зараза.

Кредиторите с ниска рентабилност в Германия, Италия и Гърция ще бъдат засегнати непропорционално от COVID-19, докато банките във Франция, Бенелюкс и по-едрите международни играчи ще стоят по-добре на пазара, прогнозира "Голдмън Сакс". Анализаторите препоръчват на клиентите си да инвестират в институции като "БНП Париба", "Ай Ен Джи груп", "Банко Сантандер" и "Ейч Ес Би Си холдингс". От Централна и Източна Европа пък предпочитанията им са към "Ерсте груп банк" или "Банк Пекао".

По оценка на експертите от "Голдмън Сакс", европейските банки като цяло са в по-силни позиции отколкото през последното десетилетие от гледна точка на финансова мощ. И анализите им се отнасят единствено до печалбите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във