Банкеръ Daily

Финансов дневник

COVID-19 е отнел 300 млрд. евро от БВП на Германия

Пандемията е нанесла финансов удар в размер на 300 млрд. евро на германската икономика и ще са необходими години за заличаване на пораженията върху стопанството на страната, сочи изследване на германския частен институт за икономически анализи и проучвания IW Cologne, публикувано на 24 май. 

Най-сериозни са загубите в периода април-юни на 2020-а - 100 млрд. евро, плюс още толкова, разпределени през другите три тримесечия на миналата година. Институтът от Кьолн прогнозира, че през първото полугодие на 2021-а заразата ще отнеме още 100 млрд. евро от БВП на Германия. Въпреки че ускорената програма за имунизация е обещаваща, отражението на продължителното бездействие на бизнеса ще остави отпечатък. 

"Ще са необходими години за балансиране на загубите и на структурните деформации", посочва в електронно изявление Михаел Хютер - директор на изследователския институт. Той добавя, че най-накрая има по-висок ръст на ваксинираните и това е обстоятелство, което не бива да се заобикаля. 

Общият икономически ефект на пандемията е в размер на около 9% от БВП на Германия. Стопанството на страната в момента е в процес на промяна, опитвайки се да се изтръгне от кризата, точно когато "епохата Ангела Меркел" приключва. 

Берлин започна да разхлабва строгите противопандемични мерки след стабилния спад на броя на заразените. На 24 май страната отчете средно 62.5 инфектирани на 100 хил. души през предишните седем дни - най-ниското ниво от края на февруари. След колебливото начало имунизацията набра скорост и вече около 40% от населението на страната е получило първата си доза от одобрените ваксини, а 14% са с две дози, по официална информация на министерството на здравеопазването. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във