Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЦКБ ЩЕ ВДИГА АДРЕНАЛИНА НА БОРСАТА

Макар и бавно, търговията с държавни ценни книжа на фондовата борса потръгна. В сряда за първи път беше сключена сделка за 100 облигации, които бяха продадени за над 10 хил. лева. Както вече в. БАНКЕРЪ писа, от понеделник инвестиционният посредник Еврофинанс започна да предлага на тържището осем емисии ДЦК. От четвъртък на пазара бяха регистрирани нови десет емисии, но този път по инициатива на Елана и Булкброкърс. Все още обаче интересът към сделки с ДЦК е слаб. Според брокерите причината е, че играчите на пазара не са свикнали да търгуват с такива инструменти. Освен това доходността от тях е 7-9% на годишна база - по-ниска в сравнение с облигациите на ПроСофт и Енергия.


От понеделник (27 ноември) на пазара излизат българските депозитарни разписки (БДР) на Дойче Банк. Техен емитент (както и при БДР на Дойче телеком), е отново Еврофинанс. През седмицата размяната на книгите на германския телекомуникационен оператор бе неочаквано висока. Изтъргувани бяха цели 9550 броя БДР, а цената им намаля с над 6 процента. Причината беше, че намаляха котировките на компанията на борсата във Франкфурт. А инвестициите в БДР на големи чуждестранни дружества имат смисъл само ако става дума за покупка на малки количества книжа. При вложения от над 2 хил. лв. е по-изгодно да се купуват акции на същите компании директно от чуждестранните борси - комисионите за търговия на световните електронни борси не зависят от обема на сделките.


След като се разчу за продажбата на акциите на ЦКБ, които държи фонд Земеделие, те поскъпнаха рязко. В края на седмицата сделки с тях се сключваха по 0.57 лв. за една. В четвъртък на обед инвеститорите ги търсеха по 0.58 лв., но предлагане липсваше. При продажбата на пакета на фонд Земеделие, който е 32.76%, цената на акция от капитала на банката се очаква да достигне един лев. Ако след това купувачът придобие и дяловете на някои от по-дребните собственици в ЦКБ - ЛВК Гъмза и Фининвест, ще му се наложи да отправи търгово предложение към всички останали акционери. Тогава цената няма да е по-ниска от цената, по която се купуват акциите на държавния фонд.


Смяната на собствеността върху ЦКБ ще влее доста пари в закъсалата фондова борса. От понеделник влизат в сила промените в правилника на БФБ, според които всички сделки с акции на публични дружества трябва да минават през тържището. Прогнозната цена на книжата на фонд Земеделие в ЦКБ е поне 9 млн. лева. Това означава, че при такса за продавача и купувача от по 0.1%, борсата ще получи само от една сделка 18 хил. лева.


Миналия петък на блоковия сегмент бе извършена любопитна транзакция с 1.47 млн. акции на Полимери по 3 лв. едната. Толкова книжа от девненския завод притежават само мажоритарният му собственик АКБ Корпорация и Българска холдингова компания. Изпълнителният директор на корпорацията Ивайло Маринов заяви пред в. БАНКЕРЪ, че неговото дружество не е прехвърляло свои акции от Полимери. Въпреки това на борсата се говори, че именно фондът на Николай Банев е продавачът. Мениджърите на Българска холдингова компания пък отказаха да съобщят дали са напуснали химическото дружество.


Акциите на Албена изгубиха около 20 стотинки от стойността си. Докато преди седмица котировките им се задържаха трайно над 7 лв., в четвъртък сделките се сключваха по 6.90 лв. за една. Причината е, че се очакваше рязко увеличаване на предлагането на книжа от курорта. До края на годината на пазара ще излезе община Балчик, придобила книжа от Албена по линия на реституцията. Въпреки това специалистите смятат, че цената им няма да спадне под 6 лв. за акция. Печалбата на курорта за първите десет месеца на годината достигна 17.6 млн. лв., или над 4 лв. на книга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във