Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Цигари прогарят 500 млн. лв. дупка в бюджета

Държавата е загубила няколко милиарда лева от сивия сектор на цигари през последните четири години. Причина за това е резкият спад на обложените количества цигари след увеличаването на акцизната ставка от началото на 2010 година. Това заяви пред "БАНКЕР" заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. Поскъпването на цените на цигарите след въвеждането на новите акцизи и финансовите затруднения на голяма част от пушачите са ги принудили да погледнат към нелегалното производство и внос, обясни тя. Според нея роля за крайния резултат играе и факторът "намалено потребление", но неговото влияние е пренебрежимо малко.


Справката, която ни бе предоставена от финансовото министерство, показва, че през 2009 г. с акциз са били обложени 17.6 млрд. къса цигари, а през 2010 г. - 11.2 млрд. къса. Спадът от 6.4 млрд. къса се дължи на разрасналия се сив пазар и по-свито потребление. Пропуснатите потенциални приходи за бюджета при запазване на потреблението и размера на сивия сектор на нивата от 2009-а биха осигурили 930 млн. лв. повече приходи за 2010 година.


През следващите години ножицата е продължила да бъде широко отворена и потенциалните загуби се оценяват на над половин милиард лева годишно, без да се включва пропуснатите приходи от ДДС върху тях, смята Петкова.


Според нея освен от контрабанда на вносни цигари бюджетът се ощетява и от български цигари, които се изнасят фиктивно - те или се връщат обратно, или реално остават на територията на България, но без да са облепени с бандерол и за тях да е платен акциз.


"Стартовата 2010 г."

за развихрилата се цигарена контрабанда се предъвква като тема от няколко години. Освен това всеки чел-недочел може да направи простото съждение на базата на официалната информация на Агенция "Митници". А именно, че ако през 2008-а статистически са изпушени близо 22 млрд. цигари, а през 2012 г. - 11.5 млрд., това автоматично означава, че разликата от 10.5 млрд. фаса е контрабанда. Такава е изкусителната сметка за предизборно облайване, но голямата разлика навява и някои съмнения.


От Агенция "Митници" ни изпратиха по наша молба информация за служебно ползване, за да може "БАНКЕРЪ" да каже истината. Далеч сме от мисълта да бъдем адвокати на митниците или на определени политици и да си затваряме очите за цигарената контрабанда, която реално съществува. Но проучването на базата на официална и служебна информация показва, че


срив в потреблението няма

Той на хартия се дължи на презапасяване след двата скока в нетния размер на акциза и изкривяване на действителността в резултат на това. Единият - през последната година от управлението на тройната коалиция, и вторият, изпреварващ - по времето на ГЕРБ. Справката показва, че нормалното потребление на законни цигари в страната годишно трепти през последните пет години с леки отклонения около 11 млрд. къса.


Какво се е случило? В последната година на управлението си - 2008 г., тройната коалиция взема решение да се вдигнат рязко акцизите, за да догони евроизискванията. Ставката трябва да скочи от 78.4 на 101.6 лв. на 1000 къса от началото на 2009 година. Както е нормално, от психологическа гледна точка, през декември 2008 г. настъпва цигарена истерия. Пушачите се запасяват, но според наблюдатели на покупателната им способност те могат да се осигурят с "евтини" цигари за не повече от два месеца. Огромното трупане на цигари идва от фирмите. Още повече на фона на слуховете, че новото правителство на ГЕРБ няма да пришпорва търговците. Говори се, че Дянков няма стриктно да следи за двумесечния гратисен срок, през който могат да се продават цигарите със стар бандерол, а ще направи реверанс на търговците, като удължи този срок чак до средата на 2009-а година. Оказва се обаче, че не са познали. Заклетият непушач Дянков не го разрешава.


Запасяването с цигари е огромно

защото (абсурдно е, но е така) не крие никакъв риск. Каквото продаде търговецът през януари и февруари - продаде, каквото хартиса... Знаете ли какво става? Хартисалите цигари със стар бандерлол се изгарят, а държавата възстановява акциза на търговците. Данните за служебно ползване показват, че ако през 2008 г. държавата е върнала 3.4 млн. лв. акциз, то за 2009-а той скача на над 20 млн. лв. - увеличението е почти шест пъти. Така хазната стимулира играчите да натрупат огромни количества, без да правят сметка дали ще ги продадат през гратисния срок и след това да позлати усилията им.


Още по-интересно е как им излиза сметката. Знаете ли колко е произведствената цена на една кутия "Марлборо" - 48 стотинки. Това е себестойността, на тази цена тя слиза от поточната линия. До 4 лв. пазарна цена, колкото струва през 2009-а, разликата е акциз плюс 20% ДДС. Значи, ако извадим от 3.20 лв. (разликата между продажната цена от 4 лв. без ДДС) 48 ст., ще получим около 2.70 лв. акцизен приход за държавата при продажба.


Но след като държавата е "виновна" заради смяната на бизнес правилата - вдига акциза, а за непродадените количества тя връща акциза. Както казахме в нашия пример - по 2.70 лв. за всяка кутия "Боро". Значи търговецът губи 48 ст. на кутия, защото цигарите със стар бандерол се изгарят, но пък му връщат 2.70 лева. А потреблението на цигари започва да клони към нормалното си ниво и от 21.8 млрд. къса, регистрирани като освободени количество с платен акциз, пада на 17.5 млрд. къса.


Големият удар върху тютюнджиите обаче нанася Дянков. През 2009 г. той вдига изпреварващо (почти двойно от ЕС-изискването) акцизната ставка от 101.5 лв. на 1000 къса на 141.3 лв. на 1000 къса. По умозрителна сметка това прави около 40% ръст в акцизната ставка. Решение на фискалния вампир, неискано от никого, натрапено и на ГЕРБ от него. Какво се случва тогава? През декември спекулантите повтарят схемата със свръхзапасяването. Огромни количества папироси остават ненужни в началото на март 2010 година. Държавата връща акциз за около 166 млн. лв., което е вече 8 пъти повече от предходната година.


Изгарят в пещи колони от тирове с цигари. А продажбите на цигари падат, измерени чрез "освободени количества, с платен акциз, падат от около 17.6 млрд. къса на 11.7 млрд. къса.


И какво излезе? Вместо допълнителните 130 млн., които Симеон Дянков обещаваше да влязат в хазната, губим над 500 млн. годишно от 2010 г. насам, изчезна и над 1/3 от легалния пазар на цигари. Всъщност кого обслужи "умното" решение на финансовия гений на ГЕРБ да вдигне шоково с 50% акциза на цигарите? Може би приятелската контрабанда...


През следващите две години средногодишната ставка на цигарите не се пипа и тя е малко над 150 лв. на 1000 къса. Възстановеният акциз през тези две години пада на 1-2 млн. лв. а потреблението се задължа устойчиво на нива около 11 млрд. къса.


Безспорно най-важният инструмент за овладяване на незаконната търговия, а едновременно с това и за достигането на минималните за Европейския съюз нива на акциза е да се заложи данъчен календар в закона за постепенното равномерно покачване на общия акциз всяка година до 2018 година. Парламентът и правителството обещаха, че ще въведат такъв акцизен календар, тъй като до 2018 г. България трябва да достигне минималната ставка от 90 евро (176 лв.) на 1000 къса цигари. В момента акцизът е 148 лева. Вместо това обаче през есента на миналата година парламентът реши да не увеличава акциза от следващата година и не предложи поправки в Закона за акцизите. Единствено в бюджетната рамка бяха заложени две увеличения на минималната компонент от 148 на 155 лв. от 2015 г. и на 162 лв. за 1000 от 2016 година. Това само по себе си е недостатъчна стъпка, тъй като няма сигурност за това, по какъв начин ще се увеличават компонентните на акцизната ставка през следващите години. Освен това колкото по-късно се увеличи минималната ставка, толкова по-рязко ще бъде поскъпването на цигарите. Рязкото поскъпване пък води след себе си увеличаване на нелегалния пазар, както се получи през 2010 година.


Не гледайте средносрочната тригодишна програма, за следващите четири години е заложена еднаква стъпка за вдигане на акциза с цел достигане на заветното ЕС-ниво, каза специално за "БАНКЕРЪ" заместничката Людмила Елкова, която отговаря за приходната част на бюджета. Всичко това е направено, след като взехме предвид поуките от миналото, добави тя.


 


Колко пушим?Ако се втренчим в тези 22 млрд. къса, колкото било "реалното потребление" преди акцизните скокове от 2009 и 2010 г., това прави по 3055 цигари на година на всеки българин. Което пък значи 152 кутии цигари на човек на година - независимо дали е пушач или не, дали е дете, старец или болен. Доста нереалистично.Ако подходим по друг начин и вземем предвид, че пушачите у нас статистически са 20% от жените и 40% от мъжете и разделим 22 млрд. къса на техния брой - около 2 млн. души, ще получим, че на всеки пушач се падат по 550 кутии годишно, което значи по кутия и половина средно на човек дневно. Това също е абсурдно число.

Facebook logo
Бъдете с нас и във