Банкеръ Daily

Финансов дневник

Цифровият долар ще се конкурира с биткойн?

Изправени пред повишена популярност за криптовалутата биткойн, както и повишаването на онлайн плащанията по време на пандемията, централните банки проучват възможности за свои дигитални валути, пише "Франс прес".

С подкрепата на най-голямата европейска икономика Германия, Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля цифрово евро, което може да бъде гарантирано от централната банка, като от своя страна потенциално предлага по-голяма сигурност, отколкото от търговските банки. ЕЦБ говори също за възможността един ден личните разплащателни карти и сметки да бъдат свързани с цифрово евро.

Официално решение как да се процедира се очаква тази година след консултации на фона на европейските опасения относно защитата на неприкосновеността на личния живот.

Издаването и прехвърлянето на дигитално евро може да стане с помощта на технология, подобна на блокчейн, на която разчитат криптовалути като биткойн.

Но ЕЦБ подчерта, че цифровото евро няма да замести паричните средства и не трябва да се разглежда като криптовалута. Всъщност, 13 години след създаването на биткойна, докато по-широкият пазар на криптовалути се е увеличил до стойност над 2 трилиона щатски долара, използването му като платежно средство все още не е започнало.

И докато днес един биткойн струва около 60 000 щатски долара, ЕЦБ отбеляза, че едно дигитално евро трябва да струва колкото печатния му еквивалент, т.е. 1 евро. 

Китайската централна банка работи върху цифрова валута от 2014 г. и тества използването на „цифров юан“ или „e-CNY“ в различни пилотни програми в цялата страна. Потребителите в цялата страна вече широко използват мобилни и онлайн плащания, затова цифровият юан може да позволи на централната банка - вместо на големите технологични гиганти - по-голям контрол върху плащанията. Въпреки че не е обявена официална дата на стартиране, Китай възнамерява да даде възможност на чуждестранни спортисти и посетители да използват дигиталната валута по време на зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин.

Междувременно Банката на Англия, заедно с правителството на Обединеното кралство, разглежда възможността за създаване на цифрова валута, която домакинствата и фирмите биха могли да използват вместо пари в брой - инициатива на финансовия министър Риши Сунак, наречена "Britcoin".

В Съединените щати Федералният резерв изследва възможен кибер долар, но се движи бавно, за да гарантира, че се справя с рисковете от измами и фалшификации

Издаването на криптовалута като биткойн се регулира от алгоритъм, а не от комитет по паричната политика на централната банка. Децентрализираната система гарантира, че създателите на биткойни не могат да печатат нови пари, например, за да стимулират икономическия растеж. Затова е трудно да се каже как цифровите валути на централните банки ще се конкурират с криптовалутите, тъй като понастоящем изглежда, че те ще са съвършено различни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във