Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Цял отдел на НАП "отлетя" в небето

Росен Бъчваров и Галя Димитрова изглеждат убедени в неизбежността на мярката, която са взели.

"Причините за сериозните съкращения в Националната агенция за приходите са в доста сериозния корупционен риск около "Оперативен контрол", но в същото време и в добрата възможност за подобряване на дейността на другото звено, което извършва проверки - "Фискален контрол". Така говорителят на НАП Росен Бъчваров  обясни освобождаването на 250 служители - цялото звено за оперативен контрол на приходната администрация.

Това не е най-масовото освобождаване на работници и не е причинно свързано с последните задържани служители, твърди Бъчваров. "За  оптимизиране на работата на звеното за оперативен контрол се работи повече от година. По-важният въпрос е какво се случва и защо", коментира той.

Всички съкратени ще имат правото да кандидатстват за работа в звено "Фискален контрол". Ще се класират тези, които имат добра квалификация, опит и са показали добри резултати. Особено внимание ще се обръща на моралните качества на кандидатите.

Ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции и в зависимост от резултатите ще бъде преценена необходимостта от промяна на бизнес процесите, и организацията на работа в цялата приходна агенция. 

За своето съкращение служителите на "Оперативни проверки" са научили от обръщение на изпълнителната директорка на НАП Галя Димитрова, изпратено на 11 април по вътрешната система на агенцията. От него става ясно, че решението за закриване на отдела е взето същия ден.

Освен уличен протест, който спретнаха, засегнатите служители изпратиха протестно писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и омбудсмана Мая Манолова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във