Банкеръ Daily

Финансов дневник

Чуждестранните инвестиции са се сринали с над 15 млрд. лева

БСК

Тотален срив на чуждестранните в България през последните десет години отчетоха експертите от Българската стопанска камара в последния си анализ, представен на пресконференция във вторник (28 август). 

В периода 2007-2017 г. общият обем на инвестициите у нас остава непроменен около 18 млрд. лв. годишно, с пик през 2008 г., когато са 24 млрд. лева. Тези средства обаче идват предимно от местните инвестиции.

"Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а индикатор за качеството на бизнес климата е размерът на инвестициите, в частност - чуждестранните инвестиции", коментира изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев. 

От анализа става ясно, че за разглеждания 10-годишен период преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти в абсолютна стойност и 14 пъти като процент от БВП.


От 17.7 млрд. лв. през 2007 г. преките чуждестранни инвестиции падат на 1.8 млрд. лв. през 2017 г., а като процент от БВП от 28% през 2007 г. намаляват до 2% през 2017 година. "Вече дори средствата от емигрантите са повече", отбеляза Радев


Зам.-председателят на БСК Камен Колев подчерта, че оптималното ниво на чуждестранните инвестиции за всяка една икономика е около 10% от БВП, докато у нас те не надхвърлят 2% от БВП.

Най-важните фактори за инвеститорите са спокойствието и сигурността, а това означава стабилна (без чести промени) нормативна уредба, гарантирана сигурност на собствеността и качествено правораздаване, ниско ниво на регулиране и качествено административно обслужване, вкл. електронизация на административните услуги. Другата важна предпоставка за взимането на положително инвестиционно решение е наличието на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим достатъчно (и като брой, и като количество) квалифицирани кадри, особено за новите технологични производства. Не на последно място, важно за всеки инвеститор е осигуряването на качествена инфраструктура.

"Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, но това не е достатъчна предпоставка за привличане на външен ресурс. До скоро имахме конкурентно предимство по отношение на качествената работна ръка, но сега и това предимство е под въпрос, защото работници не достигат", посочи още председателят на БСК Радосвет Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във