Банкеръ Daily

Финансов дневник

Чуждестранните инвестиции намаляват с 50%, отчете БНБ

По предварителни данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в страната за януари – октомври 2021 г., е положителен в размер на 1.144 млрд. евро, но намалява с 1.178 млрд. евро или 50.7% спрямо същия период на миналата година.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – октомври 2021 г. са от Люксембург (364.5 млн. евро), Германия (290.4 млн. евро) и Белгия (167.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244.2 млн. евро) и Швейцария (79.7 млн. евро), отчита Българската народна банка.

По-слабият приток на чуждестранни инвестиции бе коментиран преди от посланика на САЩ Херо Мустафа. Според нея за да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. „Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция“, подчерта дипломатът.

Новият министър на иновациите и растеж Даниел Лорер ("Продължаваме промяната") също отчете спад на инвестициите. 

"От 10 години насам чуждестранните инвестиции дефакто са пресъхнали. Затова аз считам, че започвайки от следващата година, променяйки имиджа на България на място, в което може да се работи без риск за собствеността, тези инвеститори отново ще се появят и пожелаят да инвестират. Имаме списък от тях за много сериозни цифри. Много сериозни цифри, които просто чакат да видят една предвидима среда и една държава и администрация, която ги пресреща с отворени обятия", коментира Лорер в телевизионно интервю в неделя (19 декември).

Той обясни и как ще си сътрудничат ведомствата в подкрепа на инвеститорите: "Българска агенция за инвестиции намира потенциален инвеститор, който решава да инвестира в някоя от индустриалните зони, които са в Националната компания индустриални зони, която е в Министерството на промишлеността. Двете организации се събират. Приготвят пакет и инвеститорът е добре дошъл у нас". 

Министърът на иновациите и растежа предвижда и обединяване на финансовите инструментите в подкрепа на бизнеса.

"Както Националния иновационен фонд, който помага на учените да направят технолочиген трансфер на тяхната разработка в някакъв начинаещ бизнес, така и Фондът на фондовете, който предлага финансиране на стартъпи от различно ниво на растеж, така и ББР, която вече предлага заеми на по-зрели бизнеси. Събираме тези инструменти на едно място и рационализираме дейността им, така че да има много ясна верига кой и кога може да се финансира и от кой инструмент на държавата", поясни Лорер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във