Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКИ ПОМАГАТ БЕЗВЪЗМЕЗДНО НА ЮЖНА АФРИКА

Инвестиционната фирма на Доли Мокгетъл работи усилено за преструктурирането на най-големите фирми от Южна Африка, като купува дялове от тях. А щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley) й помага безвъзмездно. Компанията на Мокгетъл Пиотона груп холдингс, в която работят само чернокожи от нежния пол, придоби миналата година 8% от южноафриканското поделение на най-голямата групировка за диаманти в света Де Беерс и в момента оформя сделката за покупка на акции от производителя на строителни материали Лафарж. В края на миналия месец компанията се съгласи да продаде 10% от циментовите си заводи на Пиотона. Операциите са част от плана на правителството на Южна Африка да прехвърли 25% от местните активи на чернокожото население на страната до 2014 година. Което означава продажби на обща стойност 558 млрд. ранда (80 млрд. щ. долара), изчислени на база на пазарната оценка на компаниите на фондовата борса в Йоханесбург към 31 декември 2005 година.
Южноафриканските банки, които в момента имат доминираща позиция на местния пазар, получават средна комисиона от 2.5%, за да уредят сделките. Те ще получат около 14 млрд. ранда за дяловете, които предстои да бъдат пуснати за продажба. Участието в подобни транзакции също ги подготвя да финансират 372 млрд. ранда в публични проекти през идните три години. Кредиторите няма да бъдат допуснати до участие в държавни поръчки, ако нямат чернокожи инвеститори или не са финансирали сделки по прехвърляне на активи на коренното население на страната.
Към края на миналата година чернокожите инвеститори са контролирали около 7% от акциите на компаниите, които се търгуват на борсата в Йоханесбург, които се оценяват на общо 217 млрд. ранда. Броят на милионерите в Южна Африка се е увеличил с 16% през 2005-а и е достигнал 42500 души, което до голяма степен се дължи на тези сделки. Това превръща страната в четвъртата по ръст на милионерите точка в света след Южна Корея, Индия и Русия. Някои от новобогаташите са бивши политици, които са се преориентирали към инвестиционния бранш. Те обикновено вземат кредити за период от три до десет години, за да финансират покупката на дялове от компаниите и с получените дивиденти погасяват задълженията си. Така се постига обвръзка между възможността да внасят погасителните си вноски и успешното развитие на фирмите, в които са инвестирали.
Сложните сделки са доста трудоемки за банките, които ги уреждат. Те трябва първо да намерят подходящ партньор на дружеството, което иска да прехвърли дял на чернокожи. След това дават съвети и заеми на инвеститорите, които в общия случай нямат достатъчно пари за покупка на акциите. Според проучване на фирмата Бизнес меп, миналогодишният местен лидер на този пазар е Недбанк груп (Nedbank Group), която е финансирала сделки за 7.7 млрд. ранда, следвана от инвестиционното поделение на Ранд мърчънт бенк (Rand Merchant Bank) с операции за 5 млрд. ранда. Чуждестранните банки са отказали да бъдат включени в обзора, макар че присъстват на пазара. Например щатският гигант Ситигруп (Citigroup), която напусна Южна Африка през 1987 г. под натиска на борците срещу апартейда, се завърна в страната осем години по-късно и откри офис с петима служители. През последните три години персоналът на групировката достигна около 380 души, а тя стана шестата по размер на активите финансова институция в Южна Африка. Миналата година Ситигруп отпусна 1 млрд. ранда кредит на чернокожи инвеститори и служители, които се съгласиха да купят 10% от Фърст ранд - втората по пазарна оценка южноафриканска фирма за финансови услуги. Миналия месец пък финансовият гигант купи заем за 1.1 млрд. ранда от държавен пенсионен фонд, което помогна на чернокожи инвеститори да придобият дял в Телком Саут Африка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във