Банкеръ Weekly

внимание! внимание!

Чрезвичайно от ГЕРБ!!!

S 250 714623bc b425 491c 8299 48a7b02462b3

Доста се пообъркахме що е то оставка и има ли то почва у нас, та затова погледнахме в речника. Там пише, че оставка е "писмено или устно съобщение за напускане на дадена длъжност или пост". От което става ясно, че това е лично волеизявление. То е безалтернативно, неоспоримо и валидно от посочената в него дата.

Един треньор, горски пазач, оператор на мобилни тоалетни или в краен случай - депутат като каже: "Писна ми!" трябва да бъде свободен да ходи където му видят очите. Без уговорки. Примерно треньорът да поеме друг отбор, горският да стане полски пазач, операторът на мобилни тоалетни да поеме стационарните, а депутатът да се превърне в консултант.

Жаргонно на това му викат: "Да избереш свободата".

Е, да де, ама депутатството се оказа друга работа. Там си избран от партийна листа, та затова първо парламентарната група разглежда оставката ти и решава да те пусне ли да си ходиш, или не. После се събира  целият парламент и решава има ли нужда от теб или не? Ако с мнозинство се реши, че си жизненоважен, щеш не щеш, ОСТАВката ти се третира като основание да ОСТАнеш. Един вид това е нещо като личен вот на доверие с негативна конотация. При него с гласуване "не", потвърждаваш, че депутатът Х трябва да остане в парламента чрез отхвърляне на вопъла му за напускане.

Обърках ли ви съвсем? Да?

Е, това беше целта ми. За да ви кажа сега, че със случая Делян Добрев ГЕРБ - противно на всякаква логика, въведе някакво извънредно, по-добре да го наречем "чрезвичайно" законодателство (по алюзия с тоталитаризма). Като при Сталин, като при Ким.  

От друга страна, знаем,  че в много правни системи се прилага правото на прецедента - след като по един типов казус е гласувано веднъж по определн начин, всички бъдещи съдебни решения следват тази логика. По този принцип гласуването от българския парламент на този съкровен личен акт вече влезе по терлички в законодателството на Република България. Реши ли някой да подаде оставка, случаят му веднага влиза в парламента и колегите му решават вместо него.

А,бе, това да не би да означава и нещо друго. А именно, че за решилия да се чупи от депутатството и огромните му благинки по презумпция се твързи, че не е с всичкия си. Тоест той е ограничено дееспособен и затова на трезвомислещите му колеги като някакви настойници или лични асистенти им се вменява да преценят вместо него.

Или пък - че така се руши тайното депутатско съзаклятие и навън излиза един от тях, който може да започне да говори и да пише за нелицеприятните истини отвътре. Не дай си, Боже, и да разследва срещу бившите си себеподобни! Както може да стане с пуснатия на свобода Антон Тодоров.

Тук въпросът е кой ще влезе в новата "Шайка".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във