Банкеръ Daily

Разумно

Чрез скъпи цигари към евтин хляб

Предложението на Любомир Дацов: Свалете акцизите на горивата, вдигнете на тютюневите изделия

S 250 2955cc99 891f 4a67 9ddd 7965cecb3306
S 250 ee3e90b8 2666 447e 94dd 762064e450fc

Оригинална идея за туширане на поскъпването на живота предложи финансистът  и член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Държавата да спре да се бори с инфлацията с „кухи харчове” и да направи едно просто нещо: да свие данъците и акцизите върху горивата и - компенсаторно за бюджета - да вдигне акцизите върху цигарите. Дацов заяви това ексклузивно за „БАНКЕРЪ”, а идеята му бе посрещната с одобрение от редица финансисти, естествено непушачи.

 

Енергоносителите трябва да поевтинеят, което ще се отрази благотворно върху цялата верига на производство и доставка на стоки и услуги, свързани с тях, каза Дацов. Той не уточни в кои сфери на енергетиката трябва да се направи орязване на данъчно-акцизното бреме. Ясно е, че това не може да се случи с бензина и дизела, защото при тях имаме най-ниските ставки, които Евросъюзът разрешава и съответно – най-ниските цени.

Колкото да вдигането на акцизите върху цигарите, Дацов е категоричен, че сега му е времето и това трябва да става плавно.

„Завършват преговорите по евродиректива, която ще задължи държавите-членки да вдигнат минималния акциз за 1000 къса цигари от 90 сега на 120 евро. Това ниво трябва да бъде достигнато до 2024 г. По-добре да започнем още отсега с малки стъпки, а не типично по-български в последния момент да правим скок”, каза Дацов. По негови сметки стъпка нагоре от 10 евроцента докарва между 100 и 150 млн. лв. в бюджета.

Плавното поскъпване според Дацов по-лесно се преглъща и от потребители, и от вносители, които при скок в цените страдат от намалено потребление и засилена контрабанда, обясни той.

Само да припомним, че в името на грубия фискализъм финансовият министър в първото правителство на Бойко Борисов 

Симеон Дянков направи рекорден акцизен скок 

за тютюневите изделия през 2010 г. от почти 50%, което доведе до незапомнен ръст на контрабандата в страната. И естествено, до драстично обогатяване на някой търговци за сметка на хилядите потребители. 

Идеите на Дацов сега са в пълен синхрон с развитието на Брюкселските планове. 

Преди броени дни председателят на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен призова страните членки да премахнат данъците върху енергията в опит да омекотят удара от високите цени. Тов потвърди тя и пред Европейския парламент по време на обсъждане на високите цени на енергията и върховенството на закона в ЕС. 

Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо 

според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчения за бизнеса, особено за малките и средни предприятия, чрез държавна помощ в подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци. 

Фон дер Лайен напомни, че средно една трета от енергийните цени на едро се определя от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни членки те достигат 50%.

Правителството в Чехия вече обмисля отмяна на ДДС върху електроенергията и природния газ. Решението трябва да бъде одобрено от ЕК.

У нас БСП вече предложи четири мерки за намаляване на тежестта върху домакинствата. Едната е намаляване на ДДС и акциза на енергоносителите за 6 месеца, с възможност срокът да бъде удължен, ако е недостатъчен за успокояване на пазара и намаляване на цените.

Важно е мерките, които се предприемат за противодействие на високите цени на енергоносителите, да бъдат временни. Това пък е заявил еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. Разбираме, че тези мерки са изключително необходими, особено за по-бедните домакинства, добави той. 

Πocтъплeниятa oт

aĸциз върху тютюнeви издeлия зa 2020 г. пpeдcтaвлявaт 52% oт oбщитe приходи

oт aĸцизите върху вcичĸи "съответни" cтoĸи и ca нa peĸopднoтo нивo oт пpиблизитeлнo 2.8 млpд. лв., coчaт дaннитe oт peгyляpнoтo пpoyчвaнe нa тютюнeвитe ĸoмпaнии oт „Инициaтивaтa cpeщy нeзaĸoннaтa тъpгoвия“.

Πpoyчвaнeтo ce бaзиpa нa cъбиpaнe и aнaлиз нa пpaзнитe oпaĸoвĸи oт цигapи нa вcяĸo тpимeceчиe, ĸoeтo ce пpoвeждa y нac oт 2007 г. бeз пpeĸъcвaнe.

"Изказвам се от името на 70% от членовете на цялата индустрията, коментира Дацов. Притеснение у нас предизвика както промените в данъчните закони, така и актуализираната бюджетна прогноза до 2023 година. Липсва предвидимост за облагането с акцизи. Страната ни отдавна се е отдалечила от европейските тенденции, Европа ще преразглежда минималните нива на акцизите върху тютюневите изделия. Затова предлагаме да има около 3% индексация за следващите три години на акцизите, за да няма рязко поскъпване на цените на цигарите", каза още в края на миналата година Кирил Георгиев от „Бритиш америкън тобако” . 

Всъщност на Европа едва ли и е до тези мерки в момента, особено след като въпреки напечатаните пари и обещанията на ЕК, цените на всички стоки тръгнаха нагоре. Но е обяснимо, че търговците на цигари няма да пропуснат момента да поставят и своите искания на масата.

"Моля да бъде преразгледана бюджетната прогноза, защото и за държавата ще бъде в плюс предложението ни. От една страна ще има предвидимост на бюджетните приходи в страната, отделно ще успеем да запазим разумни нива на акцизите спрямо останалите страни членки", защитава тезата на бранша Кирил Георгиев.

От Министерството на финансите обаче му удариха контра.

"Повишаване на цените на тютюневите изделия би могло да доведе до увеличаване на контрабандата, тъй като съседните страни са с много по-ниски нива на цените на тютюневите изделия", смята Людмила Петкова, директор на дирекция "Данъчна политика".

Едва ли непопулярна мярка като поскъпване на цигарите може да бъде приета от настоящото служебно правителство и то в предизборна обстановка. 

Надеждите на Дацов и на бизнеса са редовно правителство да прояви професионализъм и да облекчи натиска на инфлацията върху фирмите и гражданите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във