Банкеръ Daily

Финансов дневник

Чрез изкуствения интелект "Пощенска банка" осъществи едно от най-бързите сливания

S 250 bea52431 37e6 43f6 a445 5a7ec51d611f
S 250 f778d655 ff31 4e3a 91ed 86bfb9854f79

 "Пощенска банка" и "Банка Пиреос" осъществяват едно от най-бързите сливания. Само за 3-4 месеца те успяват да направят това, което се оказва предизвикателство за повечето банки за дори в продължение на години. До края на ноември 2019г. всички клиенти  и услуги на "Пиреос" ще бъдат прехвърлени към "Пощенска банка". Това съобщи Румен Радушев - зам.-началник сектор "Банкиране на дребно", "Пощенска банка", който говори за банкирането на бъдещето по време на конференцията "Революция в банкирането 4.0", организирана от "Банкеръ".

Връзката между  сливането на банката и една от най-актуалните теми на бъдещето и то  не само в банкирането - с изкуственият интелект(ИИ), се състои точно  в това, че "Пощенска банка" е първата банка не само в България, но и в голяма част от Европа и в света, която използва базов изкуствен интелект при сливане. Създадени са чат бот и апликация, специално за клиентите, които да улесняват банковите операции извън клона. Радушев посочи, че се очаква до 1-2 години близо 80 млрд. долара да бъдат инвестирани в технологии с изкуствен интелект, 68% е делът на банките, според които изкуственият ИИ ще подобри продуктивността им.

Вижте видео от тема

https://www.youtube.com/watch?v=Oo4bcWHHIvU&feature=youtu.be

Възможностите на ИИ ще се използва във Front office, Back office и Middle office. В най-голяма степен в момента обаче покрива частта, отговаряща за пряката връзка с клиенти, каквато а колцентърът. Това се случва чрез чат бот, с който клиентите комуникират. Това не трябва да означава, че ще намалеят работните места за реални служители, а те  дори  могат да се увеличат или служителите да се преквалифицират. Също така банките могат да спестят между 20 и 25 % от разходите, си инвестирайки в ИИ.

ИИ може да помогне и за бързото проверяване на информация за клиентите и да предотврати злоупотреби с лични данни.

Интересното, е че една от най-старите банки в света Bank of NY Mellon Corp, която е на 233 г., базира автоматизацията си на ботове, за да подобри ефективността на своята дейност и да намали разходите. 

"Пощенска банка" създава първия банков чат бот в България. ЕVA e създадена през април 2018 г. и вече е осъществила 1000 продажбени инициативи. Общуването с нея е лесно и бързо и почти не се различава от онлайн разговор с реален банков служител. Тя може да бъде изтеглена като приложение от АppStore и GoogleApp. В следващите години се очаква да се усъвършенства и още повече да улеснява клиентите на банката.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във