Банкеръ Daily

Финансов дневник

Чобанов подкрепя отмяната на прихващанията

"Трябва да бъдат отменени тези прихващания. Ако не се стигне до отмяна, от масата на несъстоятелността в банката няма да остане нищо. Именно зад тези цесии стоят същинските бизнес дейности и ако бъдат признати всички прихващания, няма да останат здрави активи, които да бъдат оставени в масата на несъстоятелността". Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов  във връзка с идеята на премиера Бойко Борисов за отмяна на прихващанията в Корпоративна търговска банка (КТБ).

По думите му Движението за права и свободи, от чиито редици сега Чобанов е народен представител, би подкрепило предложението за отмяна на тези цесии, но той се надява „това, което ще бъде предложено, да бъде юридически изпипано“.

В същото време обаче Чобанов категорично се противопостави на тезата на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. В интервю за в. "Банкеръ" Гунев посочва, че ако по време на пика на тегленията банката беше подкрепена с до 500 млн. лв., кризата щеше да бъде овладяна и можеше да се пристъпи веднага към оздравителни мерки, включително и за капитала. Всичко можеше да стане много по-интелигентно и без много шум.

"Наивно звучат подобни обяснения. В годината, в която той е бил подуправител, в КТБ са се случвали процеси, които не е трябвало да се случват“, заяви Чобанов. По думите му тези 500 млн. лв. биха били "като капка вода в пустинята" на фона на недостига на капитал от около 4 млрд. лв.

"КТБ е банка, която е неплатежоспособна, а ликвидна подкрепа за неплатежоспособна банка противоречи на всички закони", поясни още Чобанов.

Бившият финансов министър заяви още, че заради случилото се в КТБ, вече не можем да приемем мнението на БНБ като експертно.

Запитан дали не е ли имал информация какво се случва в КТБ той отговори, че идея е имало. „Институцията, която е отговорна, е банков надзор. Там трябва да се търси отговор на въпроса какви мерки е можело да се вземат и защо не са се взели", каза Чобанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във