Банкеръ Daily

Финансов дневник

Чобанов: Ако е имало сценарий за КТБ, аз не съм участвал

Дори да е имало сценарий КТБ да бъде докарана до фалит, той се е развивал независимо от мен, но не смятам, че има подобен сценарий. Това заяви пред БНР бившият финансов министър, сега депутат от ДПС Петър Чобанов.

"Просто банката беше стигнала до критично ниво в своето развитие, след което не можеше да продължава по подобен начин. Финансовият министър не е първата институция, която трябва да реагира при подобна ситуация. За да има ликвидна подкрепа, трябва да има искане за такава. Такова не е имало. Освен това, в подобна ситуация, в която става въпрос за неплатежоспособна банка с подобни бизнес практики - тя няма как да бъде подпомагана ликвидно. Това щеше да бъде едно разхищение на публичен ресурс. Видяхте за какъв недостиг в капитала става въпроса. Този недостиг няма как да бъде покрит с ликвидна подкрепа", обясни бездействието си по време на кризата Чобанов.

Относно подкрепата на ДПС за плоския данък, той припомни, че по време на тройната коалиция партията е била един от основните радетели и причината да бъде въведен този данък. Според него положителните ефекти от плоския данък продължават да са налице и степента на икономическо развитие изисква да имаме такъв данък.

Той бе категоричен, че при гласуването на актуализацията на бюджета партията отново е демонстрирала последователно поведение. "Аз предложих актуализацията. Оттам нататък имаме 3 месеца управление на служебен кабинет, който преразпредели допълнително значителен ресурс. Нашата отговорност се простира до актуализацията, която тогава аз предложих и която ДПС единствено последователно подкрепяше. За следващите действия няма как да поемем тази отговорност. Ние обаче подкрепяме като цяло необходимостта от актуализация, но не и в тези размери и мащаби, които е предложена, и затова гласувахме "въздържали се", обясни Чобанов.

Според него има опасност да влезем в спирала на задлъжнялостта. "За кратък период от време се налага доста да увеличим дълга на държавата. Това има и своето основание в момента и то е свързано със ситуацията около КТБ. Ще се наложи взимането на дълг, който ще се изплаща от всички нас и затова трябва да знаем точно какво се е случило по отношение на КТБ както преди поставянето й под особен надзор, така и след това. Дълговата спирала все още не е налице. Това са пари, които ще бъдат дадени временно на заем,  част от тях на Фонда за гарантиране на влоговете, който ще ги върне по-късно чрез вноските от банките. Останалата част от дълга е за покриване на бюджетния дефицит. Ако намеренията на новото правителство за бърза фискална консолидация се изпълнят, ще бъдат преодолени подобни опасения за дългова спирала", каза още Чобанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във