Банкеръ Daily

Финансов дневник

Членът на Съвета Оли Рен се притеснява от доверието в ЕЦБ

Оли Рен, член на Управителния съвет на ЕЦБ

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен се тревожи за надеждността на Европейската централна банка (ЕЦБ) с оглед на отдавна пропуснатата цел за инфлация, пише немското издание Finanztreff.

"Мисля, че не можем да отречем, че участниците на пазара и обществеността имат съмнения относно способността на централната банка да постигне целта си за ценова стабилност", заяви финландският политик днес в интервю пред Börsen-Zeitung. Ето защо сега е особено важно да има голяма яснота в разработването на политики и в комуникацията. Трябва да подчертаем нашата решителност и способност да предприемаме мерки за паричната политика, които ще ни помогнат да постигнем целта за ценова стабилност, каза той.

От гледна точка на Рен, неотдавнашното забавяне на растежа вече не може да се разглежда като кратко временно потапяне в икономиката. „Преживяваме по-дълъг период на по-слаб растеж. Това изисква високо ниво на парични стимули.” ЕЦБ цели малко под 2% инфлация като идеална стойност за икономиката. Въпреки това банката е пропуснала тази цел от пролетта на 2013 г. На фондовата борса вече не се очаква, че целта ще бъде постигната през следващите няколко години.

Номинацията на ръководителя на МВФ Кристин Лагард като председател на ЕЦБ се приветства от Рен, койтоотхвърли опасенията на експерти по паричната политика и икономисти, тъй като Лагард не е нито централен банкер, нито икономист. "Работихме заедно в борбата с кризата в еврозоната и съм сигурен, че техният широк и солиден политически опит и доказано лидерство в МВФ ще донесат големи ползи за Евросистемата," добави Рен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във