Банкеръ Daily

Финансов дневник

Член на управата на ЕЦБ е обвинен в корупция

Управителят на Словашката централна банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка Петер Казимир е обвинен в корупция, съобщават световните агенции.

Позовавайки се на информация в словашката преса, агенция "Ройтерс" уточнява, че Казимир е посочен като преносител на подкуп в размер около 50 000 евро, предназначен за данъчен шеф в Словакия. Разследването е за периода 2012-2019 г., когато Петер Казимир е финансов министър. Въпросният данъчен шеф не е назован поименно, но се уточнява, че той е бил назначен на поста от самия Казимир. Споменатият ръководител на данъчната администрация в страната е обвиняем по няколко обвинения и в момента сътрудничи на разследващите.

В свое официално изявление Петер Казимир отрича да е извършил нарушения и обявява, че ще се защитава срещу обвиненията. "Не се чувствам виновен за никакво престъпление. Изброяването на фактите е невярно, а в мотивите липсват доказателства, които да потвърждават обвинение", посочва той.

Адвокатът на централния банкер уточнява пред "Ройтерс", че Казимир е обвинен за престъпление, което според словашкия наказателен кодекс се наказва с до пет години затвор.

В публикацията се припомня, че от 2020 г. в Словакия се провеждат серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта. Те започнаха с избора на ново правителство, което дойде на власт след гневни протести заради убийството на журналист.

Това не е първи подобен казус за Европейската централна банка. През 2018 г. Латвия забрани на управителя на централната си банка да участва в заседанията на ЕЦБ, след като той беше oбвинен във вземане на подкуп - обвинение, което латвийският гуверньор отричаше.

ЕЦБ заведе дело срещу властта в Латвия, обвинявайки страната в нарушаване на независимостта на централната банка. Европейският съд се произнесе в полза на ЕЦБ и принуди Латвия да възстанови управителя на централната банка, тъй като не бяха установени достатъчно доказателства за корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във