Банкеръ Daily

Финансов дневник

Четвърто отлагане за смяната на касовите апарати няма да има, обещава НАП

От Националната агенция за приходите смятат, че няма да има ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията на Наредба Н-18. Това стана ясно на работна среща между експерти от приходната агенция и производители, внедрители и ползватели на софтуер за продажби.

Въпросната наредба регламентира задължението на всяко лице да регистрира и отчита извършените от него продажби в търговския обект чрез издаване на фискална касова бележка, независимо дали е поискан друг данъчен документ. 

Заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров посочи, че до края на март 2020 г. трябва да бъде направено необходимото за разработване, деклариране пред агенцията и внедряване на софтуера, съобразено с новите правила.

На срещата присъстваха и български представители на световни софтуерни компании, като за пореден път бе уточнено, че локалните внедрители могат да създадат и инсталират системата СУПТО, съобразно местните законови изисквания, без да се налага платформи като Microsoft, SAP, Oracle и други международни компании да се превръщат в софтуер за управление на приходите. В списъка на НАП вече има системи, разработени на основата на чуждестранни решения.

В рамките на общественото обсъждане ще бъдат коментирани някои текстове на наредбата, за да се улесни разбирането и прилагането й. Предстои изготвянето и на подробно указание от страна на приходната агенция за прилагането на нормативния акт. В следващите седмици предстоят нови срещи на екипа на НАП с различни професионални и браншови организации, както и с разработчиците на софтуер за продажби.

Както "Банкеръ" писа, въвеждат се отстъпки за средния и едър бизнес, при който основната част от плащанията минават по банков път, а минимален обем операции са чрез плащания в брой. На практика софтуерът на тези фирми няма да се налага да отговаря на новите изисквания, защото програмите им били много сложни, а рискът за укриване на оборот – минимален. Веднъж годишно тези фирми ще генерират "стандартизиран одиторски файл

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във