Банкеръ Daily

Финансов дневник

Четири пъти по-скъпа "Гражданска" за джигитите на пътя

Надеждата на шофьорите за по-справедливи цени на застраховката  "Гражданска отговорност" на автомобилистите отново се връща на дневен ред.  Комисията за финансов надзор (КФН) е готова с проект на Наредба за системата "бонус-малус" по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за шофьорите , разбираме от решение на регулатора от 19 ноември (вторник). Както "БАНКЕРЪ" писа многократно , подобен документ бе публикуван за обществено обсъждане още преди една година. Влизането му в сила бе отложено заради изграждането на информационната система между МВР и Гаранционния фонд.

Идеята е водачите на МПС, които нямат  нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, а хората с нарушения - по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 400% спрямо базовата, а за изрядните намалението ще е до 25 процента.  Според проекта в зависимост от поведението си на пътя шофьорите ще попадат различен в клас по новата система "бонус-малус". 

Класовете "бонус-малус" ще са общо 20, както следва:
1. базов "неутрален" клас (клас 8);
2. седем класа "бонус" (класове от 1-7);
3. дванадесет класа ''малус" (класове от 9-20).

"Бонус-малус“ класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на ГФ.  Той ще се определя на всеки водач при вписването му в полица за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" въз основа на информация относно влезлите в сила наказателни постановления, фишове, електронни фишове и присъди за извършените от него административни нарушения и престъпления.

Първоначален базов, "неутрален" клас ще се определя при вписване на водач на МПС, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и за когото няма информация относно влезли в сила законови нарушения след 1 януари 2020 година. Това е най-ниският "бонус-малус" клас, който може
да бъде определен при първо вписване в застраховка като базов или "неутрален" клас.

"Бонус-малус" класът на водача на МПС ще се променя като се начисляват съответния брой наказателни точки с влизането в сила на всяко наказателно постановление, фиш, електронен фиш и присъда за извършените от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления. Така например на изряден шофьор, който превиши ограничението на скоростта извън
населено място с 21–30 км/ч ще се начислява 1 точка, а ако скоростта е превишена с над 31–50 км/ч - наказателните точки стават 2. За опасни изпреварвания ще се начисляват 4 точки. Същото наказание се предвижда и за управление на МПС в нетрезво състояние със съдържание на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително. Причиняване на телесни повреди по непредпазливост, управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда или след употреба на наркотици ще костват 7 точки. Предвижда се причиняването на тежка или средна телесна повреда на повече от едно лице, ако деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал МПС без да има необходимата правоспособност, или ако деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества , да бъде санкционирано с 15 точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във