Банкеръ Daily

Финансов дневник

Четири дами от България са избрани в менторската програма на EY за жени предприемачи

Геновева Христова–Мъри и Анелия Касабова, съоснователи на Лигна Груп ООД, Цвети Кьосева, изпълнителен директор на Методия АД и Нина Проданова-Йоцева, съосновател на ITCE са четирите дами, които бяха избрани за част от менторската програма EY Entrepreneurial Winning WomenTM Europe. Предприемаческият клас за 2018/2019 година включва 22 дами, основатели на общо 20 бързо развиващи се бизнеси от 9 европейски страни. България и Полша са единствените страни от Централна и Източна Европа, които имат свои представители в програмата.

Менторската програма за жени предприемачи EY Entrepreneurial Winning WomenTM Europe е насочена към дами, които управляват собствен бизнес и се стремят да развият бизнеса си на международните пазари. И тази година изискването към дамите бе да имат съществен дял в технологично-базиран или иновативен бизнес, който дава нови решения в традиционни индустрии.

Диана Николаева, съдружник в EY и лидер на отдел „Консултации по сделки" коментира:

„EY Entrepreneurial Winning Women е платформа, която подкрепя дамите по пътя на тяхното израстване като лидери по един много личен начин. Много сме щастливи, че тази година успяхме да подкрепим четири дами от България да се включат в тази изключителна програма. Българските дами предприемачи имат огромен размах на работа, силни амбиции за развитие и впечатляващи резултати и това се оценява високо от колегите ни в останалите европейски страни."

През следващата една година избраните дами ще работят с личен ментор върху основните бизнес предизвикателства, които стоят пред тях. Всички те ще бъдат включени в глобална мрежа на предприемачи, инвеститори и консултанти.

За участниците тази година

Геновева Христова–Мъри е съдружник и изпълнителен директор на Лигна Груп ООД – компания, специализирана в комплексно обзавеждане на хотели и други обществени обекти в Европа (2002). Тя е и президент на Асоциацията на бизнес клъстерите в България и на Български мебелен клъстер, който е нейна „рожба“. През 2010 г. Геновева е избрана за Предприемач на годината – Награда от Европейската комисия в Брюксел.
Лека атлетика, футбол и посещаване на музикални фестивали са само част от дейностите, които Геновева практикува през свободното си време.

Анелия Касабова също е съдружник и изпълнителен директор в Лигна Груп ООД. Тя е и съдружник в „The CREATECH HUB 2019“ в партньорство с The Landing, MediaCity, Manchester UK. През 2010 г. Анелия е избрана за Предприемач на годината – Награда от Европейската комисия в Брюксел. Пътешествия, планинско катерене и йога са част от интересите на Анелия в извънработна среда.

Цвети Кьосева е изпълнителен директор на утвърдената софтуерна компания „Методия“ АД (2008). Тя е и инициатор на първия в България „Център за иновации“, където в сътрудничество с различни партньорски организации проправя път за добрите практики за комерсиализация на технологични иновации в продукти и полезни бизнес модели. През 2015 г., на официална церемония по връчване на технологичните награди e-Volution Awards, Цвети Кьосева с гордост приема специалната награда на FORBES България за иновативен продукт на годината, присъдена за бизнес платформата Utility Solutions Suite, дело на Методия АД.

Нина ПродановаЙоцева е съосновател и изпълнителен директор на консултантската компания ITCE (1998), която предоставя иновативни обучения и консултантски услуги за трансформация на технологиите и уменията на модерните компании. Нина поставя над всичко екипната култура и здравословната среда за развитие и е силен привърженик на Agile принципите. Притежава многобройни сертификации в областта на Agile, ITIL, DevOps и Enterprise Architecture, номинирана е за Мениджър на годината през 2013 г. Спортът е важна част от ежедневието ѝ, като печели две последователни години наградата за най-бързата жена CEO в България. Освен бягане, практикува ски и катерене.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във