Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Честният чейндж търгува близо до курса на БНБ

Не си спомням някога да сме купували или продавали валута по курсове, които се отклоняват от централния валутен курс на БНБ с повече от 3%, каза собственик на сарафско бюро, пожелал анонимност. Негови колеги също потвърдиха, че трептенията на курсовете при тях са много близки до пазарната оценка на централната банка.


Истерия с маржа в кеш търговията се случва само при валутни бури, когато примерно доларът започне да се люшка рязко и непредвидимо нагоре-надолу, обясни сарафът. Тогава всички участници на пазара - бюра, финансови къщи и банки, разтварят по-силно ножицата между курс продава и курс купува, за да предотвратят евентуални загуби. Но и в тези случаи сериозните играчи едва ли са имали повод да надхвърлят новия нормативен лимит от 5%, добави той.


От 14 август влязоха в сила новите правила за работа на чейнджбюрата. Надценката им вече не може да бъде по-голяма от 5% от основния валутен курс на БНБ. До тази дата законът допускаше курсът на обменните бюра да се отклонява до 20% от този на Българската народна банка.


БАНКЕРЪ провери на 17 август (петък) дали се спазва новата разпоредба. Оказа се, че въпреки разнообразието на цифрите след десетичната запетая проверените бюра на Язон, TAVEX и на Chaugepartnerса изрядни.


Васил Панов, директор на дирекция Контрол в НАП, потвърди наблюденията на БАНКЕРЪ. Ако се разходите по обменните бюра, особено тези, от които никога не е имало оплаквания - маржът е в размер на около 1-2 стотинки максимум. Сега с въвеждането на допустимия марж от 5% се надявам нечестните играчи да изчезнат, тъй като 5% са около 10 ст. за еврото, около 5-6 ст. за долара и не би следвало да има чак такива изненадани клиенти, обясни той по БНР.


Въпреки по-строгите мерки данъчните предупреждават и за друга опасност - завръщането на уличните чейнджаджии, които често се оказват измамници. НАП започнаха масирани проверки дали се спазват новите правила. Нарушителите ще се наказват с отнемане на лиценза и глоба между 2 и 6 хил. лева.


По данни на агенцията в страната има повече от 1700 обменни бюра, собственост на около 700 фирми, като по-голяма част от тях са по курортите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във