Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЧЕРНОМОРСКАТА БАНКА ДАВА 9 МЛН. ДОЛАРА НА КЦМ

Шестгодишен кредит в размер на 9.171 млн. щ. долара ще отпусне Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) на пловдивския Комбинат за цветни метали, който е най-големият производител на цинк и олово у нас. Договорът за заема бе подписан на 11 април тази година от президента на ЧБТР Ерсой Дулкай, и от директора на комбината Никола Добрев. Парите ще се използват за екологични подобрения в производството на комбината. Те са само част от финансирането, което дружеството трябва да получи за цялостната си екологична програма. Общата й стойност е около 75 млн. щ. долара, като 50 млн. щ. долара от тях вече са осигурени от Японската банка за международно сътрудничество и японската фирма Марубени.
Кредитът на Черноморската банка е само част от необходимото финансиране, но без него изпълнението на екологичната програма на комбината би се затруднило, коментираха от КЦМ.
ЧБТР е основана през 1999 г. в Солун и нейни акционери са Албания, Армения, Азербайджан, България, Украйна, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия и Турция. Капиталът й е 1 млрд. специални права на тираж, от който страната ни държи 13.5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във