Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Черна магия около Общинска банка

Странни работи се случват около Общинска банка. Сякаш черна магия е поразила кредитната институция и е объркала представите на акционерите й. Потопени в магически унес, те дори не успяват да проведат годишното си общо събрание. А на него, както е известно, трябва да се приеме отчетът за изминалата година и да се гласува разпределението на печалбата й. През седмицата стана известно, че общинари от ГЕРБ са пошушнали на медиите информацията, че хора на Ковачки бавели промените в банката. И още, че между 15 и 16 август надзорният съвет на банката е решил да насрочи общо събрание за 1 септември, без да се съобрази със законовото изискване между обявяването на събранието и провеждането му да са изминали 30 дни. Няма да квалифицираме характера на тази информация.
Истината е следната. На 4 август управителният съвет на Общинска банка получава писмо от Столичния общински съвет (той притежава 67.51% от капитала й), в което се иска да бъде насрочено общо събрание на 1 септември. Писмото е подписано от кмета Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Подчертаваме факта, че мажоритарният акционер иска датата на извънредното общо събрание да бъде 1 септември. И управителният съвет изпълнява волята на собственика (а как иначе), като вкарва в Търговския регистър обявата за това събрание. Не им е работа на шефовете на банката да влизат в спорове с основните акционери дали техните искания са законосъобразни, или не. Тази преценка би трябвало да се направи от юристите на общината. А ако те волно или поради недоглеждане са направили някакви пропуски, си има съд. И точно Софийският градски съд е отменил въпросната обява за свикване на събранието на 1 септември, като незаконосъобразна.
Това, което са направили след това управителният и надзорният съвет на банката, е да свикат редовно (а не извънредно) годишно общо събрание на 14 октомври, с резервна дата 28 октомври. Едно от предложенията в дневния ред е съставът на надзорния съвет да бъде увеличен от трима на петима. По този начин се дава възможност да бъде изпълнена волята на СОС, който на 14 юли взе решение в надзора на банката да бъдат включени одиторът Стефан Ненов и изпълнителният директор на Юробанк И Еф Джи България Петя Димитрова. Другото искане на СОС за промяна на устава не е включено в предложения от надзорния и управителния съвет дневен ред. Но ако държаха предложенията им да бъдат обсъдени, общинарите просто трябваше да поискат от управителния съвет на банката да насрочи общо събрание в средата или края на септември. Тогава всичко щеше да е наред. Въобще не отваряме темата защо писмото с искането на СОС пътува до банката двадесет дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във