Банкеръ Daily

Финансов дневник

Чекмеджето на Корнелия

Сребърният фонд не е манна небесна за посребрелите глави

Корнелия Нинова

Каква поредна парламентарна драма!

Добре че свърши и се отървахме само с уплах. Бясното законотворчество в името на популизма можеше да фалира държавата. Всеки предлагаше най-доброто за народа без обосновка и най-вече без разходна част.

Според някои икономисти, ако се приемат всички проектодобрини, бюджетът за тази година ще трябва да се актуализира с 13 млрд. лева разходи. Като се започне от Сребърния фонд, в който по последни данни има 3.3 млрд. лв.

Вече вождистката червена партия реши предизборно да си върне част от загубения електорат и заложи на задявката с пенсионерите. Впрочем Бойко й отне част от този електорат с надбавката от 50 лв. месечно през месеците на пандемията, вместо парламентът "му" да направи актуализацията на пенсиите. Но и тази благина свършва преди задаващите се нови избори, затова Корнелия потърси реванш.

След бурни дебати, депутатите от 45-ия парламент приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 г., се преизчисляват от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Второ четене обаче не се състоя.

Нинова отговори на критиките, че предложението на БСП е популизъм с аргумента: "Ние имаме приоритет бедността и мизерията на възрастните хора", което пък си е факт. Но когато въпросът опря до кокала „Откъде пари?”, тя решително заяви, че единият от източниците за актуализация на пенсиите е Сребърният фонд, в който има 3,3 млрд. лв. за пенсии.

Вероятно Нинова си е представяла нещата така: Законът се приема, пенсиите се актуализират. Идва служебно правителство, но няма пари в бюджета и се подхваща натрупаното в Сребърния фонд. А наесен, ако има правителство, нужните средства се гласуват в Актуализацията на сегашния бюджет.

Само преди два месеца Нинова строго предупреждаваше Борисов да не пипа Сребърния фонд. Това навежда на мисълта, че сега той ще потрябва (фондът, не Борисов).

"Това са парите за заслужения труд на нашите бащи и майки и са възможност за преизчисляване на всички пенсии. Не може ГЕРБ да ги залъгва с 50 лв. предизборно и да прибере 3.3 млрд. лева от техните пари следизборно. Нека докато се правят сметки за брой депутати и бъдещо правителство, не допускаме този човек да нанесе още вреди на държавата", предупреди тогава Корнелия Нинова, за което „БАНКЕРЪ” първи писа.

"Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд!”, каза Нинова. „Изправени сме пред опасност Борисов да прегази закона, както вече се случи с резерва на Здравната каса през 2010", сезира общественото мнение тя.

При внасянето на законопроекта в пленарна зала Мика Зайкова от ИТН отсече, че има пари в държавата.

"Вие гласувахте да си запазите субсидията, донесохте от десет дерета вода, за да докажете, че трябва да си запазите милиончета субсидия, а сега за пенсионерите няма пари. Финансовият министър каза, че финансовия резерв е в прекрасно състояние. 185 милиона на месец трябват за актуализацията на пенсиите, 1 милиард 110 милиона до края на годината, ще намерите пари", категорична бе тя. Мика също има право, защото безконтролно раздадените пари покрай коронакризата надвишават многократно тази сума. Но пенсионерите ще продължат да бъдат в окаяна позиция и след края на кризата. 

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Георги Ганев уточни за читателите на "БАНКЕРЪ", че с Мика Зайкова имат вечен спор. „Тя твърди, че като има инфлация трябва да се даде на пенсионерите, а аз – че като се даде на пенсионерите, ще има инфлация. Защото вместо една кофичка кисело мляко ще започнат да си купуват две, а производството не може да скочи, особено при сегашната икономическа ситуация в резултат на пандемията. Което пък значи по-високи цени”.

Ганев каза още, че това не значи да се загърби актуализацията на пенсиите. Напротив това трябва да стане на база 2018-а година, но да се направи Закон, да се извърши оценка на въздействието, да се заложат парите в държавния бюджет за следващата година и всичко да мине по нормалния парламентарен ред.

Няма как от средата на годината да започне изплащане на допълнителни разходи, завърши той.

Според Георги Ганев законите не може да се приемат така урбулешката, защото има сериозни разлики между сметките на БСП и сметките на НОИ.

"Няма ги парите, това е помен - не с чужда пита, а без пита. Тези пари не съществуват, това което можем да направим е да запалим една искрица надежда, която да бъде удавена след седмица и да умре. Проблемите с пенсиите са поради три причини – застаряващо население, намаляващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст. Физически е невъзможно един работещ да издържа двама пенсионери и тези двама пенсионери да живеят добре", обясни той.

Ганев коментира още за „БАНКЕРЪ”, че БСП за пети път внасят един и същ законопроект и за пети път той е без смислена оценка на въздействието. Няма никакво спазване на Закона за нормативните актове и на правилника за дейността на Народното събрание, каза още Ганев.

Сериозни са възраженията на Ганев и на намеренията на БСП да харчи Сребърния фонд. Той заяви пред „БАНКЕРЪ”: ”Става дума за 20-25% увеличение на сумата на пенсиите за месец. Ако те са 1.2 млрд. лв. това прави около 200 млн. лв. месечно. Което пък значи, че Сребърният фонд ще бъде занулен за около година”.

Според Тома Биков от ГЕРБ разговорът за увеличаване на пенсии е свързан и със скока на осигуровките.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че ако депутатите приемат предложението на БСП, ще завещаят празен чек на следващото Народно събрание. По думите му това преизчисление може да се направи с бюджета за следващата година.

Според Рамадан Аталай от ДПС предложението на БСП е див популизъм.

Не е нормално пенсионерите да живеят в мизерия. Но от друга страна парламентаризмът победи. На първо четене законът „Корни” беше подкрепен от всички парламентарни групи, без ГЕРБ, защото справедливостта, а и избирателите го изискват. 

Проблемът с липсата на актуализация на пенсиите от 2008 г. насам не търпи отлагане, но пък финансите за тях не са в чекмеджето на Корнелия под формата на Сребърен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във