Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Чавдар Златев стана изпълнителен директор на ПИБ

S 250 6565f1a1 dbe2 482e a474 78b3a0cfe927

Преди броени дни Чавдар Георгиев Златев бе вписан като член на управителния съвет и изпълнителен директор на „Първа инвестиционна банка“ АД, съобщиха от кредитната институция. Той заема длъжността главен директор "Корпоративно банкиране".

Чавдар Златев влиза в екипа на Първа инвестиционна банка през 2004 г. като главен специалист в дирекция "Кредитиране на МСП". Скоро след това е повишен и става заместник-директор на дирекцията. От 2006 г. до 2009 г. работи като управител на клон "Витоша" на Първа инвестиционна банка. Впоследствие е назначен за заместник-директор на дирекция "Клонова мрежа", а през 2010 г. е повишен в директор на дирекцията. През 2011 г. е назначен за директор на дирекция "Корпоративно банкиране". Участвал е в разработването и внедряването на редица банкови продукти.

Златев има магистърска степен по "Макроикономика" от Университета за национално и световно стопанство в София. Специализирал е в Bank of Ireland кредитни продукти и практики, а в Banco Popolare di Verona е усвоявал съвременни банкови практики.

Чавдар Златев е също член на управителния съвет на Първа инвестиционна банка - Албания, и член на съвета на директорите на "FiHealth Застраховане".

На 25 август 2017 г. изпълнителен директор на ПИБ стана и Севдалина Василева. Тя наследи Васил Христов, който дни преди това подаде оставка. Той се раздели с банката на 22 август, след 16 години работа в нея. Василева го наследи и като главен директор, отговарящ за операциите.

Василева работи в банки в България от 2007 година. Започва в Пощенска, където е директор на направление "Потребителско кредитиране". От 2010-а  до 2016 г. е управител с ресор Ритейл банкиране в Alpha Bank.

Работи в ПИБ от 2017 г. като директор "Стратегическо планиране и развитие".

Завършила е бизнес администрация в Софийския университет. Магистърската ѝ степен е по специалността „Управленски информационни системи“ в Стопанския факултет на СУ. През 1996 г. специализира маркетинг и мениджмънт в Lund University, Швеция.

Банката е третата по големина на активите в България след "УниКредит Булбанк" и "Банка ДСК". Към 30 юни 2017 г. неконсолидираната печалба на Първа инвестиционна банка преди обезценка и данъци е в размер на 82.5 млн. лв., а нетната печалба е 40.6 млн. лева.

През миналия май в банката имаше и друга кадрова промяна. Главен изпълнителен директор на ПИБ стана Неделчо Неделчев. Той беше заместник-министър на транспорта и съобщенията през 2003 г., а от 2003 до 2005 г. бе заместник-председател и председател на съвета на директорите на БТК. От септември 2005 г. до март 2006 г. Неделчев бе съветник на министъра на държавната администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във