Банкеръ Daily

Финансов дневник

Чавдар Николов: КТБ не трябваше да бъде фалирана

"Действително Корпоративна търговска банка не трябваше да бъде фалирана", заяви икономистът проф. Чавдар Николов пред БНР.

Според професор Николов, който също така е и преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски" , "КТБ беше затрита за нищо".


Държавните мъже не бяха държавни мъже, те просто се подведоха и не знаеха какво вършат. В момента действително данъкоплатците ще платят. Какви ще са последиците върху финансовата стабилност – не се наемам да прогнозирам, защото фалитът на една такава голяма банка няма начин да не се отрази върху общото финансово състояние в икономиката, смята икономистът.


По негови думи от времето на Симеон Дянков "се движим по неправилна парабола", и точно оттам са дошли всичките разминавания. "Макрорамката беше безобразна. В момента икономиката ни се движи надолу. Без заеми би било абсолютно крайна глупост. Но сега да затъваме в заеми неясно за какво, защото парите се харчат за абстрактни цели, оказва се, че няма да имаме пари за съфинансиране на европейските проекти – това що за политика е?, запита проф. Николов.

Според него плоският данък трябва да бъде отменен от догодина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във