Банкеръ Daily

Финансов дневник

Частни банкери ловуват за германски богаташи

Въпреки че стопанството на Германия се свива и сред най-големите й национални кредитни институции  цари хаос, банки от елита на Уолстрийт - от "Джей Пи Моргън Чейз" и "Голдмън Сакс груп" до "БНП Париба" и "Дойче банк" - се тълпят да спечелят благосклонността на свръхбогатите германци. Някои преследват индустриалния гръбнак на страната, известен като Mittelstand, в очакване по-възрастните собственици на компании да решат да продадат бизнеса си. Други се обзалагат, че ще са необходими армии от съветници, които да консултират заможните как и къде да пренасочат средствата си от сметките с отрицателни лихви.

"Обсадата" на богаташите е световна тенденция -  банките ударно се състезават  да управляват трупащите се пари и делата на най-имотния 1% (притежаващите десетки милиарди) и върховия  0.1% от населението на планетата, които  имат   още по-голямо състояние. Сред най-горещите места на глобуса от тази гледна точка са Бразилия, Китай, Дубай, Калифорния и Сингапур. Акцентът върху Германия изненадва някои анализатори не само заради падащия икономически растеж. Частният банков бизнес на страната вече е силно конкурентен с близо 1500 фирми, които работят в сектора. А чуждестранните институции са се опитвали нееднократно да пробият на германския пазар и  са се проваляли.

Този път обаче усилията си струват: в Германия живеят 6800 лица с лично състояние  по над 50 млн. щ. долара, което нарежда страната на трето място по този показател след САЩ (80.5 хиляди) и Китай (18.1 хиляди) това са констатациите в  последния обзор на богатите на "Креди Сюис груп". В челната десетка на класацията на швейцарската банка влизат още Великобритания (4600 богаташи), Индия (4500), Франция (3700), Канада (3500), Япония (3400), Русия (3100) и Хонконг (3100).

"БНП Париба" е попълнила с 90 души екипа си за обслужване на заможни клиенти през последната година, твърди шефът на поделението за управление на лични състояния Венсан Льоконт. Основната цел на френските банкери е да привлекат собственици на фирми като разчитат на отношенията, създадени чрез инвестиционната банка и чрез поделението за недвижими имоти. 

Без да се впуска в конкретни числа, "Голдмън Сакс" обяви, че местният банков екип, който обслужва свръхбогатите германци с активи от поне 30 млн. щ. долара, се е увеличил с една четвърт през последните три години и ще нарасне с още 50% през идните две. "Дойче банк" пък е напът да наеме 100 служители, които да се грижат персонално за управлението на личните състояния на милионерите. И за двете банки тези мероприятия са част от цялостните им планове да насочат дейността си към по-стабилни и по-предсказуеми източници на приходи. "Джей Пи Моргън Чейз" и "Ротшилд" също разширяват звената си за управление на богатства, а на 25 октомври германското поделение на италианската "Уникредит" съобщи, че разкрива два нови офиса за частни банкови услуги в северната част на Германия.

Банките се целят основно в градове с растящо благосъстояние като Мюнхен и Щутгарт. Сред най-предпочитаните дестинации е и Хамбург, където живеят поне петима от 30-е най-богати германци, включително и Михаел Ото. Той е шеф на фамилната "Ото груп" - най-голямата компания за продажба на стоки, избрани по каталог или чрез фирмения уебсайт, и поръчани по пощата, по телефона или чрез Интернет. Чистите му активи са оценени на 6.7 млрд. щ. долара през 2019-а. "Фонтобел холдинг" и "БНП Париба" разширяват дейността си в Хамбург, а местни компании, между които - "Фракфуртер банкгезелшафт" и "Фери" - разкриха неотдавна офиси там.

Според прогнозите на консултантската фирма Zeb, общият размер на ликвидните активи на германските богаташи - онази част, която могат да предоставят на професионални парични мениджъри - ще достигне 1.4 трлн. евро през 2022-а срещу 1.2 трлн. евро преди две години. Част от средствата могат да дойдат от собственици на компании, които искат да продадат бизнеса си ,когато се оттеглят в пенсия. Това може да вкара милиони и дори милиарди евро в ръцете на индивиди, чиито пари дотогава са били блокирани в една инвестиция и които ще искат да ги вложат на други места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във