Банкеръ Daily

Финансов дневник

Часовникът цъка, време е за актуализация на бюджета

Служебният премиер Стефан Янев обяви от трибуната на парламента, че при встъпването си в длъжност е заварил картина в държавните финанси, която е била, меко казано, притеснителна. Изслушването на ген. Янев в парламента на тема финансовото и икономическото състояние на страната бе поискано от БСП.

Той подчерта, че служебното правителство е установило несистемно събиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което е позволило да се натрупат огромни дефицити в системата.

Служебният премиер намекна, че към края на май хазната е била на практика празна - "голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е била изразходвана в първите четири месеца на годината."

По думите му средствата, заложени за цялата 2021 г. за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите са били изразходвани още към април и края на май.

Другото разкритие на служебния кабинет е за концентрация при раздадени средства от бюджета - 3.4 милиарда са платени на седем фирми. Установено е също огромно разходване на държавен ресурс за инхаус поръчки. Рекордьор е Агенция "Пътна инфраструктура", която е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,1 млрд. лева на държавната фирма "Автомагистрали", без тя да има необходимия капацитет да извършва тези дейности, които след това са били превъзложени по непрозрачен начин. Янев отбеляза, че "Автомагистрали" са сключили договори за 5,5 млрд. лева без обществени поръчки.

"Беше установена ниска събираемост. НАП отписва между 2-3 млрд. лв. задължения, като за периода 2017-2020 г. са отписани общо 10 млрд. задължения. В същия период са натрупани големи задължения, които са от порядъка на 10 млрд. лв.Най-големият длъжник е натрупал 161 милиона лева задължения. Най-големият длъжник е натрупал задължения за 161 млн. лв, а има такива с по над 50 млн. лв. "Част от тези дългове може да са трудно събираеми. Първите 100 фирми от изготвения списък на големите длъжници дължат над 2 млрд. лв. Освен това са установени и фирми, които притежават големи касови наличност и системно теглят големи суми в тяхната дейност", заяви Стефан Янев.

Той акцентира и върху ниското ниво на потвръждаемост на ревизионните актове. За периода 2017 - 2020 г. само 55 % от начислените ревизионни актове са събрани. 45 % не са събрани. Казано с други цифри - начислени са 4 млрд. лв., а са събрани 2.2 млрд. лв. вземания.  По думите му това говори за качеството на ревизионните актове.

Само от Националната агенция по приходите се очакват над 1 млрд. лева и допълнително от Агенция "Митници" - около 500 млн. лева, така че в проекта за актуализация на държавния бюджет, който ще ви бъде представен съвсем скоро, спокойно могат да се предвидят около 1,8 млрд. лева допълнителни разходи за преизчисляване на пенсиите, за добавки за пенсионерите под линията на бедност, както и за посрещане на евентуална нова Ковид вълна през есента.

Той съобщи, че в рамките на днешния ден на извънредно заседание Министерският съвет ще одобри актуализация на държавния бюджет, която след това ще бъде внесена в Народното събрание. Очаква се държавният бюджет да приключи годината с около 3% дефицит.

Янев се съгласи с тезата, че актуализация на бюджета би трябвало да бъде направена от редовен кабинет, но посочи, че такава не е била предложена от предишното правителство и в последните три месеца е имало нужда от преструктурирания.

Актуализацията се налага заради проблем с извънредните плащания при необходимост да бъдат удължени- плащанията, свързани със социалната система, пенсионерите, помощите, мерките за бизнеса, за подпомагане на здравната система за преодоляване на потенциална нова вълна.

"Часовникът цъка, ако тази актуализация не бъде внесена, това означава че през септември този пакет от социални плащания няма откъде да се вземе", посочи служебният премиер.

По думите му актуализацията е просто едно предложение, а работа в парламента е да решат как точно ще се случи след съответния дебат.

*Статията е обновена в 11.47 часа на 29 юли

Facebook logo
Бъдете с нас и във