Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Цесионна циклофрения

Цесиите, които длъжници и вложители на Корпоративна банка извършваха месеци наред, предизвикаха поредната политическа лудост в държавата. Проблемът бе издигнат на държавническо ниво, след като някои от депутатите заявиха, че по този начин се крадат активите на банката, а други - че някои кредитори неправомерно изпреварват други. Посипаха се въпроси, сведущи и несведущи по темата започнаха да бълват коментари. Държавата се залюля от поредната истерия за огромна задкулисна конспирация, чиято цел е поредният мегаграбеж. За да охлади нажежените до бяло страсти, правителството реши да действа, като сложи кръст на проблема с един замах.

В четвъртък - 20 ноември, след срещата с управителния съвет на Асоциацията на банките в България премиерът Бойко Борисов заяви, че "далаверата" с цесиите няма да мине.

"Всички, които са извършили такива сделки с цел да завъртят далавера, ще има да си чакат парите. Ще внесем законови промени, които ще отменят прихващанията на задължения към банката с депозити, придобити чрез тези цесии", заяви Борисов на излизане от сградата на асоциацията.

На разговорите присъстваха председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, финансовият министър Владислав Горанов и новият председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Банкери споделиха от мястото на събитието, че на него се е обсъждала готовността на банковата система да обслужва изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна банка. Банкерите са били изключително доволни от заинтересоваността и разбирането от страна на правителството към детайлите, свързани с тази сложна като логистика операция. Защото все пак става дума за подсигуряване на минимум 3 млрд. лв. кешова наличност в банкови клонове в цялата държава. Това е свързано с планирането и реализацията на огромни инкасови доставки в страната, което от гледна точка на транспортни схеми и сигурност е истинско предизвикателство за нашите мащаби.

За всички, които имат някакви познания по търговско право, е ясно, че цесиите не могат да бъдат забранени. Те са търговски договор, който длъжникът и вложителят в една банка сключват по своя воля и извън нея. Затова правилно Бойко Борисов заяви, че парламентарното мнозинство ще внесе промени в законите, които ще забранят прихващанията. С други думи, когато един кредитор на Корпоративна банка е закупил влог в нея, той няма да може да погаси (да прихване) своето задължение за сметка на влога. Подобна забрана, разбира се, оставя във висящо положение всички цесии, сключени между длъжници и кредитори на КТБ, защото без да може да бъде направено прихващане, те стават безсмислени.

Цесиите в случая се извършват, за да може длъжникът на банката, купувайки от друго лице вземане от нея да се възползва от правата по чл.59, ал.1 от Закона за банковата несъстоятелност. Той гласи: "Кредитор може да извърши прихващане със свое задължение към банката, ако преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност двете задължения са съществували и са били насрещни и еднородни и вземането му е било изискуемо."

Доколкото съдът още не е обявил Корпоративна банка в несъстоятелност, извършените цесии, през които длъжниците й се сдобиват с влог в нея, им дават права за прихващане. Точно тях Борисов твърди, че ГЕРБ ще премахне с промени в законите. Случи ли се това, длъжникът, който е придобил влог чрез цесия, ще остане в доста неблагоприятно положение (въпреки че промяната в закона не би следвало да действа с обратна сила). Неговото задължение към Корпоративна банка ще бъде незабавно изискуемо, а в същото време вземането му ще бъде наредено на опашката заедно с тези на много други кредитори. При това за повечето от тези сделки говорим не за стотици хиляди, а за десетки милиони левове.

Въпросът е дали замислената от ГЕРБ забрана на прихващанията е конституционно съобразна. Знаем, че всяка една промяна в нормативните документи е валидна за действия, извършени след влизането й в сила. А цесиите и породените от тях права за вземания от банката са извършени преди забраната да влезе в сила (ако въобще влезе). В този смисъл тя не би трябвало да се отнася за тях. Само че тук вносителите могат да контрират, че ограничението ще важи не за цесиите, а за прихващанията. Това са два различни правни и финансови акта. И е вярно, че самите прихващания все още не са извършени. Ако към забраната се подходи от тази гледна точка, тя ще е напълно валидна, нищо че обезсмисля сключените преди евентуалното й приемане цесии. Точно тук е тънкият правен момент, около който вероятно ще има доста спорове в юридическите среди. И доста "визити" в "Бърза помощ" на получили инфаркт клиенти. Цинично, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във