Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централните банки обичат златото и този апетит ще се запази

Тенденцията за изкупуване на злато от централните банки вероятно ще се запази и през следващите години, прогнозират от Australia & New Zealand Banking Group (ANZ). „В сегашната среда, където несигурността при валутите на развиващите пазари е висока, виждаме основателна причина страни като Русия, Турция, Казахстан и Китай да продължат да диверсифицират своите портфейли“, казаха от ANZ пред Bloomberg. Очакванията на банката са нетните покупки от финансовите институции да се запазят на ниво от над 650 тона.

Трупането на кюлчета от централните банки се превръща във все по-важна тенденция на световния пазар, предоставяща допълнителна подкрепа за цените на благородния метал, които се повишиха до най-високото си ниво от 2013 г. насам. Те увеличават резервите си, тъй като икономическия растеж се забавя, търговията и геополитическото напрежение нарастват, а някои държави се стремят да диверсифицират валутните си резерви по-далеч от долара. Сега покупките от държавни институции представляват около 10% от световното потребление на жълтия метал, според ANZ.

„Китайската народна банка притежава близо 1936 тона злато, които се равняват на едва 3% от общите й резерви. Това дава на страната достатъчно място за още увеличаване“, посочват от банката. Централната банка на Китай увеличи отново резервите си през юли.

Днес златото се търгува на 1531,45 долара за унция, след като в понеделник докосна ниво от 1555,07 долара, най-високото за повече от шест години. Металът е скочил с 19% тази година заради опасенията около търговската война между САЩ и Китай и заради опасността от вероятна рецесия в САЩ.

Централните банки добавиха 374,1 тона злато в резервите си през първите шест месеца на годината. Това спомогна за увеличаване търсенето на благородния метал до тригодишен връх, според Световния съвет по златото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във