Банкеръ Daily

Бисер Манолов, финансов консултант по управление на активи и пасиви в продължение на 33 години пред "БАНКЕРЪ"

Централните банки не могат да спрат децентрализацията на финансите

Г-н Манолов, за хората, които гледат консервативно на финансовата система, нека дадем ясна дефиниция какво представляват децентрализираните финанси?

- Първо, бих искал да отбележа, че когато говорим за децентрализираните финанси, трябва да разглеждаме този процес в глобален план.  Децентрализираните финанси представляват платформа с отворен код, без разрешителен режим за достъп, изцяло открит за всички участници без привилегировани условия за когото и да е било, на която можете да търгувате дигитални активи, да заемете ресурс, да пласиране ресурс и т.н.  С една дума, можете да  използвате всички финансови услуги, които ви предлагат традиционните финанси без да чакате разрешение от когото и да е и с пълната убеденост, че условията са еднакви за всички участници с най-висока степен на сигурност. Обяснението е просто, тъй като те са базирани на блокчейн технологията, а условията по дадена сделка са заключени в смарт контракт.

  Бихте ли разяснили какво означава смарт контракт?
- Смарт контракта  представлява автоматично изпълняем договор между  напълно анонимни участници по дадена транзакция със съответните условия по него, които са непроменяеми. Всяка една сделка е напълно проследима в дигитален регистър във всеки един момент от всички участници с едно изключение – няма информация за страните по сделката. Някои хора определят смарт контракта като дигитален протокол по изпълнението на условията по договора.

Какви са предимствата на тази концепция пред традиционните финанси?
-  При централизираните финанси платформите (финансовите посредници)  държат вашите активи  във всеки един момент и в този смисъл вие носите и риска на този посредник (риск от фалит на посредника). При децентрализираните финанси във всеки един момент средствата са по ваша дигитална сметка и вие давате достъп до нея до размер фиксиран предварително от самите вас. 

Също така трябва да сте абсолютно сигурен, че условията по реализиране на една сделка са абсолютно еднакви за всички участници в системата.  Начините за управление на риска са доста различни в сравнение с традиционните финанси. При децентрализираните финанси най-съществен е рискът от дефолтиране (хакване) на самия смарт контракт. В интерес на истината, това става изключително рядко, но все пак става. 

Вече има одитни компании, които се занимават с оценка на риска на смарт контрактите, което прави нещата подредени. Не на последно място е, че децентрализираните финанси функционират 24 часа 7 дни в седмицата и средствата ви са винаги под ваш контрол.

А по отношение на разходите по една сделка...
- Това е по-комплексна тема. От един месец насам започна  процес на рязко увеличаване на комисионните  поради смяната на протокола на функциониране на етера. Трябва да отбележим обаче, че при комисионните също е валидно правилото  „всичко е във вашите ръце“, тъй като вие сами може да зададете максималната комисионна, която сте склонен да платите по дадена транзакция. Децентрализираните финанси във всеки един момент функционират на чисто пазарни механизми на стимули и санкции. Това ги прави уникални в сравнение  с централизираните финанси, където правилата на играта се определят от посредниците, и вие като участник де факто не можете да направите каквото и да е било.

Как работят платформите при децентрализираните финанси?
- Като начало трябва да си откриете сметка съвместима с платформите за децентрализирани финанси. Над 80% от тях са базирани на етериум мрежата. Препоръчвам откриване на сметка в MetaMask. След, което може да вържете тази сметка към най-популярните платформи сравнително лесно. Те са curve.fi,  compound.finance, aave.com. Съветвам много внимателно да се следват инструкции на самите платформи, защото има съществени различия както при използваната терминология в сравнение с традиционните финанси, така при основните принципи на функциониране. От опит мога да ви кажа, че е основна грешка, когато се опитвате да си обясните начина на функциониране на децентрализираните  финанси с традиционните модели.

Споменахте кредитирането. С какво децентрализираните финанси са полезни?
-  В основата на децентрализираните финанси, като източник на средства, стоят така наречените „ликвидни пулове“. Както знаем при традиционните финанси основният източник на ликвидност са централните банки. Ликвидните пулове  са основата на системата и те де факто са източник на средствата за кредитиране. Те набират средства от пазарните участници на чисто пазарен принцип. За да бъда по-ясен, бих ги оприличил на „фондове за ликвидност“. Лихвените проценти предлагани на участниците, които влагат активи в тях се променят по няколко пъти на ден в зависимост от търсенето и предлагането. Както казах в началото имаме абсолютно изчистени пазарни механизми на функциониране. Някои платформи дават бонуси, при тегленето на кредити, ако няма интерес към този вид операции. Бих сравнил това с държавните облигации с отрицателна доходност при традиционните финанси. Тази „привилегия“ обаче както виждате „да взимаш пари назаем и да ти плащат“ при децентрализираните финанси е достъпна за всички участници. В момента, когато системата се балансира „бонусът“ отпада. Бих оприличил децентарлизираните финанси на система, която функционира  с висока степен на справедливост за всички участници.
 
Нека все пак очертаем и рисковете при този модел.
- Децентрализираните финанси не са безрискова среда. Разбира се, че не трябва да инвестирате в тях всичките спестявания, които сте направили, не трябва да инвестирате средства, които са заемни. Препоръката ми е да се започне с инвестиране в ликвидни пулове, които са базирани на стейбъл койни (това са дигитални активи, които имат обезпечение фиатни пари, най-вече долари). Така ще избегнете риска от рязка обезценка на цената на активите. Това става често, тъй като говорим за финансова среда, която тепърва ще се развива и всички рискове на технологичните новости са й присъщи. Вече споменах, че най-същественият риск е на самия смарт контракт, но има и споменах, че има одитни компании с надеждна експертиза, към които съветвам да се обърнете преди да започнете да инвестирате в децентрализирани платформи.

На фона на критиките от някои правителства и централни банки, какво бъдеще виждате пред децентрализираните финанси?

- Това е бъдещето поради много, много причини. Осъзнавам, че ще взривя традиционалистите с тази моя позиция, но така мисля. 

Централните банки разбраха, че става въпрос за наличието на мега-тренд. 

Разлика между мега-тренд и тренд е следната: Трендът по принцип е тенденция, която може да бъде контролирана от надзорни  и регулаторни органи. Мега-трендът е тенденция, която ще се реализира без значение каква е позицията на надзорните и регулаторни органи. Децентрализираните финанси са мега-тренд. Знаем колко пъти до този момент бе „погребан“ биткойн и къде е цената му в момента. Това е причината все повече и повече централни банки да имплементират дигиталните пари. Бих оприличил този процес като началото на изграждането на връзката между децентрализираните и централизираните финанси, за което ги адмирирам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във