Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКЕРИ БИСТРЯТ СТРАТЕГИИТЕ СИ

Шефовете на водещите световни централни банки се събраха на 22 август на годишен планински симпозиум в Джаксън хол, щата Уайоминг в САЩ, с ясното съзнание, че не могат да направят кой знае какво още за да възстановят кредитните пазари и да спасят глобалната икономика. Публикуваните фундаментални показатели на стопанствата от двете страни на Атлантика показват, че управителят на Федералния резерв Бен Бърнанке не трябва да пипа лихвите заради растящата инфлация, а и заради продължаващия спад в жилищния сектор - фактори, които опразват кесиите на американците и охлаждат икономиката. Натам тръгнаха нещата в Европа, но това връзва ръцете на колегите му от Бенк ъф Инглънд и от Европейската централна банка. По този повод анализатори заключават, че на този етап централните банки могат единствено да осигурят достатъчно време на световната банкова система да се излекува.
Такива конференции се провеждат редовно от 1982 г. насам под домакинството на клона на Федералния резерв в Канзас. Тази година сред присъстващите са шефът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, заместник-управителят на Бенк ъф Джъпен Кийохико Нишимура и официални представители на централни банки от още 40 държави. Дискусиите, които бяха открити от Бърнанке, приключват на 23 август.
Федералният резерв остави без промяна (2%) основната си лихва на последните две съвещания на паричния си комитет, но отбеляза, финансовите пазари остават под значителен натиск. Очевидно, досегашните лихвени намаления на щатската централна банка не са успели да стигнат до жилищния пазар, след като средната лихва по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент през миналата седмица беше 6.47% - точно колкото и преди година. През декември 2007-а Бърнанке започна да дава заеми на местните търговски банки на 28-дневни аукциони, а през март тази година стартира програма на стойност 200 млрд. щ. долара, предвиждаща предоставяне чрез търгове на щатски ДЦК на инвестиционните банки в замяна на гарантирани с ипотеки и с други дългови инструменти ценни книжа. Бърнанке предложи кешови заеми и на първични дилъри на облигации. След всички тези мероприятия Федералният резерв със сигурност би искал доказателства, че примката на кредитната криза ще се разхлаби. Инвеститорите пък гледат с надежда към финансовото министерство, нагърбило се със спасяването на ипотечните гиганти Фани Мей и Фреди Мак.
Европейските парични стратези категорично се въздържат да са толкова активни, колкото американските си колеги с мотив, че не искат да помагат на инвеститори, позволяващи си рискови залози. И макар че Бенк ъф Инглънд последва през април Федералния резерв, като се съгласи да заменя правителствени облигации срещу гарантирани с ипотеки обезценени книжа, управителят Мървин Кинг устоя на призивите на кредиторите да предлага пари в брой. А бившият паричен стратег на Английската централна банка Уилъм Бюитър, който трябва да говори на конференцията на 23 август, дори твърди, че днешните действия на Федералния резерв ще предизвикат проблеми в бъдеще, защото ще създадат предпоставки безотговорно да се поемат високи рискове.
Председателят на Швейцарската национална банка Жан-Пиер Рот пък призовава за по-добро съгласуване на спешните парични помощи на водещите централни банки в света, за да се предотврати възможността големите международни финансови групировки да пазаруват там, където им предлагат най-добри условия. Защото в сегашния интегриран свят различните правила, на които се подчиняват централните банкери, могат да доведат до своеобразен трансграничен арбитраж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във