Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централният банкер на Латвия е задържан заради подкуп в голям размер

Илмар Римшевич

Управителят на латвийската централна банка Илмар Римшевич е заподозрян в получаване на подкуп в голям размер, съобщи пред журналисти началникът на Бюрото за предотвратяване и борба с корупцията в Латвия Екабс Страуме, цитиран от Росбалт.

По неговите думи размерът на сумата, за която става дума, надвишава 100 хил. евро. Понастоящем в образуваното дело фигурират имената на двама души, но името на втория човек не се съобщава.

По отношение на двамата заподозрени са предприето задържане под стража, тъй като следствието разполага с достатъчно доказателства за участието им в престъпление, допълни Страуме.

Гуверньорът на централната банка на Латвия трябва да подаде оставката си след задържането му, заяви междувременно премиерът на Латвия Марис Кучинскис, цитиран от "Ройтерс".

"Не мога да си представя, че гуверньор на Банката на Латвия може да продължи да работи след задържането му за такива сериозни обвинения", каза Кучинскис пред латвийска телевизия.

"В неговия случай, разбира се, аз смятам, че той трябва да подаде оставка", поясни премиерът.

Адвокатът на Римшевич заяви, че задържането му е незаконно.

Бюрото за борба с корупцията задържа гуверньора Илмар Римшевич след претърсване на жилището и работното му място в събота.

Банката на Латвия е независима институция, която се ръководи от Римшевичот 2001 г. Той е член на Управителния съвет на Европейската централна банка от януари 2014 г., когато Латвия приема еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във