Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централната банка на Турция с ново понижение на лихвите

Централната банка на Турция намали своя основен лихвен процент с 325 базисни точки до 16,5% днес, информира Ройтерс. Понижението е приблизително толкова колкото очакваха анализаторите и е второто за последните два месеца, тъй като страната се стреми да засили икономиката, засегната от рецесията, в която наскоро инфлацията намаля.

Банката понижи референтната си едноседмична репо-ставка от 19,75%, отбелязвайки последната си крачка от спешните мерки, предприети по време на валутната криза миналата година.

Основният лихвен процент се запази на ниво от 24% през юли, след като банката го понижи с 425 базисни точки. Това беше първата промяна на лихвите след миналогодишната криза, която насочи най-голямата икономика в Близкия изток към рецесия.

Скорошният спад на инфлацията и промените на централните банки по света подкрепиха лирата и проправиха пътя към понижение на лихвите в Турция. Очаква се това да продължи до края на годината.

След решението на централната банка курсът на турската лира тръгна рязко нагоре (спрямо долара и еврото). Поскъпването на лирата спрямо долара е с около 1.5%, а спрямо еврото – с близо 2%.

Турската лира загуби около 30% от стойността си спрямо долара миналата година, а инфлацията нарасна до 15-годишен връх над 25%. Оттогава инфлацията намаля до 15%, като се очаква за кратко да спадне до едноцифрена стойност през октомври.

Правителството се опитва да увеличи кредитирането на държавните банки за активизиране на икономиката, която влезе в рецесия миналата година и преживя свиване през първите две тримесечия на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във