Банкеръ Daily

Финансов дневник

Централната банка на Турция понижи основната лихва до 10.75%

Турската централна банка понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 10,75%. Това е шесто поредно намаление на лихвите и най-малкото досега в агресивния облекчителен цикъл, предназначен да стимулира икономическия растеж, съобщава "Ройтерс".

Банката намали референтната едноседмична репо ставка от 11,25%, като изтласка реалните лихви за местните жители с депозити в лири по-дълбоко в отрицателна територия, след като инфлацията през годината се повиши до 12.15% през януари.

"Развитието на очакванията за инфлация, условията на вътрешното търсене и производствените цени допринесоха за умерен тренд при основните инфлационни индикатори", се посочва в изявлението на централната банка.

Инфлацията отчита спад от пика си след валутната криза през 2018 г., която намали стойността на турската лира с близо 30%. Централната банка отговори на кризата, като повиши лихвата до рекордно ниво от цели 24%, което остана в сила до миналия юли.

След днешното понижаване на лихвата, турската лира отслабна до 9-месечно дъно спрямо щатския долар. Той от своя страна поскъпва в рамките на деня с 0,2% към 6,0790 турски лири, търгувайки се на най-високо ниво от май 2019 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във